Подлудяваща тишина и самота. Така може да се опише обстановката в един от най-известните руски затвори.

Лефортово, построен още по времето на Петър I. Кръстен е Франц Лефорт, французин и близък съветник на руския император, винаги е бил толкова специален и таен, че не е много сигурно кога точно е започнал да функционира. Но е винаги населен, независимо какъв режим управлява страната – монархия, комунизъм или днешната диктатура на Владимир Путин.


Лефортово се намира в тих московски район. В наши дни той е център за задържане на хора, които очакват съдебен процес. В миналото обаче си е спечелил славата на затвор за обвинени в шпионаж, дисиденти, писатели, революционери и всякаква други политически затворници.

Името му дори се е превърнало в предупреждение: „Не се инати, че ще идеш в Лефортово“, казват надзирателите от другите затвори, разказва The Wall Street Journal.

Именно там в момента е задържан журналистът на изданието Еван Гершкович. Той бе арестуван преди няколко дни по подозрение в шпионаж.

Руските власти твърдят, че по поръка на САЩ той е събирал секретни данни за едно от предприятията на военно-промишления им комплекс.

Гершкович е в Русия напълно легално. Той е регистриран като чуждестранен кореспондент във външното министерство. И той, и изданието, за което работи, отричат като абсурдни обвиненията в шпионаж. Гершкович е първият западен кореспондент, арестуван в Русия след края на Студената война.

Сега той се намира в Лефортово, което говори достатъчно за значението му за руските власти.

www.evangershkovich.com

В същия затвор някога е бил големият руски писател Александър Солженицин, отбелязва WSJ. Благодарение на неговата книга „Архипелаг Гулаг“ светът разбира за сталинската система от лагери, която поглъща милиони хора.

Солженицин е един от най-значимите дисиденти от съветската ера. Влиянието му е толкова голямо, че официалната власт не посмява да организира покушение срещу него, а просто го изгонва от СССР. След промени писателят се завръща.

В Лефортово е лежал е и агентът на ФСБ Александър Литвиненко, обвинен в превишаване на правомощията си. По-късно той емигрира във Великобритания, където в крайна сметка бе отровен с полоний. Там е бил затворен и друг отровен от руските служби – Сергей Скрипал. Покушението бе извършено през 2018 г. в английския град Солсбъри. Тогава за първи път се заговори за отровата „Новичок“.

В изолация заради разкопчано копче и в килия 2x3. Как живее Алексей НавалниНа Навални не е позволено да притежава лични вещи освен книга, чаша и четка за зъби

Из коридорите не се говори. Когато някой затворник бива изведен за разпит, надзирателите дрънкат с връзка ключове и всички знаят какво се случва. Когато надзирателят щракне с пръсти, това означава, че всички наоколо трябва бързо да се отдръпнат, разказва WSJ.

„Не можеш да видиш никого и си абсолютно сам. Не чуваш никакъв шум, нищичко. И това те подлудява“, казва пред изданието журналистът Андрей Солдатов. Самият той неколкократно е бил разпитван в Лефортово. Казва, че стаите са почти голи освен една дървена маса, няколко стола и календар на стената на ФСБ, службата която управлява затвора. Можеш да погледнеш през прозореца, но дворът също е празен.

„Защо не виждам никого? Защо не чувам никого? Това място е така охранявано, че дори и да крещиш, не си сигурен, че някой ще те чуе. Когато те местят от килия, също не виждаш никого“.

Така описва обстановката в Лефортово американският ветеран Тревор Рийд, прекарал там няколко дни. Той е осъден за нападение срещу руски полицай, но и до днес отрича вина. Миналия април той бе разменен срещу осъден в САЩ за наркотрафик руснак.


„Лефортово е най-изолираното място, в което можете да попаднете. Именно в това е мъчението“, казва Марина Литвиненко, съпруга на отровения с полоний Александър.

Условията в Лефортово са се подобрили в сравнение с 90-те години на миналия век, казва Алексей Мелников, секретар на комисия за наблюдение на затворите. Според него в момента това е един от най-добрите затвори в Европа.


Репортер на The Wall Street Journal е задържан за шпионаж в РусияЕван Гершкович е роден през 1991 г. и е акредитиран в руското външно министерство

Журналистът Гершкович е задържан там вече десетина дни. Миналия петък той бе посетен от адвокат. Според главния редактор на WSJ Ема Тъкър Гершкович е в добро здраве, а изданието продължава да настоява за незабавното му освобождаване. WSJ отрича, че Гершкович е шпионин.

„Тези обвинения са нелепи. Той не е шпионин“, каза преди дни прессекретарят на Белия дом Карина Жан-Пиер.

Предполага се, че в момента Гершкович е в т. нар. карантина. Това е 14-дневен период за адаптация на новозадържаните. През тези две седмици те се тестват за хепатит и други заразни заболявания.

Едва след карантинния период задържаните се оставят по двойки в килиите. Разговорите не са забранени, но все пак човек трябва да внимава за какво си отваря устата. Според адвокатите на Гершкович фактът, че е американец вероятно му е спестил най-неприятната част от влизането в Лефортово.


Осъдиха Нобеловия лауреат за мир Алес Беляцки на 10 години затвор в БеларусБеляцки беше признат за виновен за финансиране на протестите и за избягване на данъчно облагане

Бивши затворници си спомнят процедурата по посрещане с „червен килим“.

„Цветът му напомняше на времената на Сталин“, казва журналистът Игор Рудников, прекарал 10 месеца в Лефортово. Той си спомня, че е бил посрещнат от управата на затвора на централния вход.

„В Лефортово СССР се усеща във въздуха, никога не си е тръгвал“, казва той.

Новите затворници биват събличани и претърсвани в желязна клетка. След това предават личните си вещи. Будят ги в 6 ч. сутринта с удари по вратата на килията. Скоро може да бъдат извикани за неколкочасови разпити.

„Бавно ти задават въпроси. Не изглеждат особено умни, но това е заблуда. Ще се опитат да извъртят отговорите чрез бюрократична и чиновническа терминология“, казва той.

На затворниците не се позволяват телефонни разговори или изпращане на имейли. Някои чакат с месеци преди да се видят с адвокатите си. Писмата са позволени. Килиите са оборудвани с видеонаблюдение.

Надзирателите са винаги гладко избръснати и в добра физическа форма. Говорят с гордост за значението на Лефортово за цялата държава. Веднъж, разказва Рундиков, един надзирател му показал зала и му обяснил, че там шефът на тайните служби по времето на Сталин Лаврентий Берия лично е водил разпити през нощта.