Нощта на най-престижните киноотличия донесе "Оскар" на пълнометражната лента "Навални" в категорията за най-добър документален филм. Продукцията е посветена на Алексей Навални – един от най-отявлените опозиционери на руския президент Владимир Путин и неговата политика.

Наградата не беше изненада нито за критиците, нито за публиката, след като още при появата на „Навални“, повечето мнения бяха категорични, че продукцията е достойна за "Оскар".

Още по-любопитното обаче е, че идеята за филма и професионализмът, с който е разказана историята на главния герой, всъщност се дължат на българския журналист Христо Грозев. Самият той беше на сцената на престижната церемония заедно с целия екип и получи специални благодарности от режисьора на продукцията.

Грозев разказа за трудностите, които е преодолял в работния процес по създаването на лентата.

"Трудно беше снимането в пълна тайна, защото трябваше да се борим с постоянно следене и с опити за дезинформация от страна на Русия. Имаше дори хора, шпиони, техни така наречени журналисти, които снимаха нас отдалече и се опитваха да представят снимането на филма като някаква тайна операция на ЦРУ", коментира пред bTV журналистът.

На въпрос дали не се страхува за сигурността си, той отговори:

"Да, оценявам, че има много сериозна опасност за живота ми, за безопасността ми. Но субективно чувство на страх не чувствам. По-скоро въпросът е да избягвам опасностите, за да мога да продължа да правя това, което правя, по-дълго".

Едно от първите големи разследвания на журналиста е това за отравянето на опозиционера Сегей Скрипал.

"Разследване по случая „Скрипал“ ми даде разбиране за това къде в Русия се произвеждат отрови, кой се занимава с това, кои учени имат право да знаят за това", допълни той.

Така започва работа и по случая "Навални".

"Наградата е много полезна, защото сега още поне 20 млн. души ще гледат филма и ще се запознаят с фактите в него – че сегашният режим в Русия има програма за убийство на собствените си граждани, които са против властта, това е един допълнителен контекст на войната в момента", каза Грозев.


GettyImages

Христо Грозев отправи послание към българите - да внимават с фактите, да не вярват на това, което искат, а да проверяват какво седи зад думите на политиците.

Документалният филм за Навални е режисиран от Даниел Рохер и е продуциран от CNN Films/Warner Bros.

Приемайки наградата, Рохер посвети "Оскар"-а на Навални и "на всички политически затворници по света".

"Не трябва да се страхуваме да се противопоставяме на диктаторите и авторитаризма, където и да се появят те. Алексей, светът не е забравил твоето жизненоважно послание към всички нас.", каза той.

„Ние дължим толкова много на Христо Грозев - нашият български колега. Христо, ти рискува всичко, за да разкажеш тази история”, допълни режисьорът.

Христо Грозев получи поздравления за успеха си и от друг българин, оставил следва в историята на „Оскар“-ите – аниматора Тео Ушев.

„Моментът е исторически, защото за първи път българин печели „Оскар”, написа той във Facebook.

Вълнуващ момент на церемонията снощи беше появата на Юлия Навална, съпругата на Навални, която излезе сцената заедно екипа.

"Съпругът ми е в затвора само за това, че казва истината. Съпругът ми е в затвора само за това, че защитава демокрацията. Алексей, мечтая за деня, в който ти ще бъдеш свободен и нашата страна ще бъде свободна. Бъди силен, любов моя.", заяви Юлия.

Преди да бъде осъден и вкаран в затвора, Навални и екипът му си партнират с изданието за разследваща журналистика Bellingcat и други международни новинарски организации, за да разследват опита за отравяне и да намерят доказателства за участието на Кремъл, което е подробно описано във филма.

Навални е бил отровен с "Новичок" - военно нервнопаралитично вещество, което изчезва от организма в рамките на часове и е почти невъзможно да бъде проследено, според събраните до момента доказателства от авторите на филма.


CNN Films

"Навални" е преди всичко филм за страстта, устрема и вдъхновяващия героизъм на Алексей Навални, който дори когато ние празнуваме тази награда, продължава да тъне в наказателна колония", заяви Ейми Ентелис, вицепрезидент на CNN Worldwide.

В рецензията си за "Навални" Оуен Глейберман от Variety го нарича "задължителен документален филм, който разказва вдъхновяващата, страшна и дълбоко важна история" на "бореца за свобода срещу Путин, който се превърна в съвестта на Русия".

Преди да грабне „Оскар“, лентата беше отличена с наградите на БАФТА и Гилдията на продуцентите за най-добър документален филм.

Световната премиера на филма се състоя на филмовия фестивал "Сънданс" през 2022 г., където той спечели наградата на публиката в конкурса за документални филми в САЩ и наградата "Любимец на фестивала" по избор на феновете.

Алексей Навални беше задържан от руските власти през януари 2021 г. и в момента излежава деветгодишна присъда в руски ГУЛАГ. Голяма част от нея той прекарва в карцер. Здравословното му състояние непрекъснато се влошава, той страда от много силни болки в кръста, за които не получава медицинска помощ. Дори на адвокатите му не е позволено да общуват с него в пряка вербална и визуална комуникация.