Преди малко повече от година списание Time излезе с това заглавие на корицата си. На снимката бе руският опозиционер Алексей Навални. Преди няколко дни на последната церемония „Оскар“ филмът „Навални“ бе награден в категорията за документални филми.

На някой русофил тази поредица от събития вероятно ще му се стори като поредната организирана пропагандна атака на гнилия капитализъм срещу Русия.


Вярно е, че в историята на Навални има организация. Но тя символизира най-вече дългогодишните усилия на руските власти да го тормозят по всякакъв начин и да го държат възможно най-далече от публичния живот, създавайки му всякакви проблеми.

В момента Навални е в затвора, осъден по две отделни дела. Общият срок на присъдите му по тях е над 11 години. Той е затворен от началото на 2021 г., когато се завърна от Германия, където се лекуваше след отравянето с „Новичок“.


Именно тази история е разказана във филма „Навални“, награден в неделя с „Оскар“.


Getty Images / Руският опозиционен политик и основател на Фондацията за борба с корупцията (FBK) Алексей Навални по време на обжалване на присъдата му от девет години затвор в Московския градски съд на 24 май 2022 г.


Лентата проследява как руският опозиционер и екипа му с помощта на българина Христо Грозев разплитат отравянето му и стигат до предполагаемите извършители. Разбира се, това са хипотези, защото Русия вероятно никога няма да разследва и да потвърди или отхвърли техните изводи.

Но пък те успяват да запишат един от сочените за извършители, който разказва как точно Навални е отровен и как след това са прикривани следите от „Новичок“.

Освен като човек, от когото руският президент се страхува, Навални е известен и като човека, когото Путин не успя да убие (документален филм на BBC от 2021 г.) Опозиционерът оцеля след опита за отравяне през 2020 г. и бе лекуван в Германия. Други като Борис Немцов нямаха този късмет. Докато Навални беше в руска болница, никой лекар не посмя да каже, че състоянието му е вследствие на отрова. Едва след заминаването му западни политици започнаха да говорят публично по темата. До днес властите в Русия отричат подобно нещо. Как точно Грозев и Навални стигат до предполагаемите извършители е разказано във филма. Как успяват да запишат признанията на един от тях – също. Няколко думи за основния двигател на разследването Грозев. Той е български журналист, в миналото за кратко бе сред собствениците на „Труд“ и „24 часа“. От години работи за разследващия британски сайт Belingcat. Изданието е публикувало подробни разработки за сходни случаи с този на Навални – например отравянето на българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев. Междувпрочем, срещу посочените от Belingcat като извършители на този опит за убийство прокуратурата официално повдигна обвинения. Не че от това последва кой знае какво, но бе потвърждение за истинността на публикациите на Belingcat.

При награждаването Грозев бе наречен от режисьора на „Навални“ Даниел Роер „нашия български зубър с лаптопа“, както се определя и самият журналист във филма. В лентата той разказва как заради повсеместната корупция в Русия е изключително лесно да стигнеш до данни за самолетни пътувания и оттам да започнеш едно такова разследване.

Getty Images

Именно корупцията е основната темата в политическата кариера на Навални. Той е на терена на опозицията от почти 20 години. Владимир Путин е на власт от 2000 г. За тези почти две десетилетия Навални многократно е тормозен, арестуван, затварян, забраняван. И въпреки това популярността му не намалява, обратното. Дори и след години в затвора за него се говори по целия свят.

И все пак защо страх и как е възможно Путин да се страхува от когото и да е? През последните години Навални и екипът му показаха доказателства за чудовищна корупция около руския президент и близки до него. Цялата държавна репресия срещу опозиционера сочи, че властта се страхува докъде може да стигне популярността му и да се трансформира в политическо влияние. А оттам – и в промяна на статуквото.

Днес, повече от всякога, по логиката на руските власти, Навални трябва да е в затвора. С неуспешната война в Украйна и сриването на авторитета му в международен мащаб на Путин му трябва само някой като него на свобода, за му размъти съвсем водите.