Руският опозиционен лидер Алексей Навални заяви, че разследващите са започнали срещу него ново "абсурдно" дело за тероризъм, в което може да бъде осъден на още 30 години затвор, съобщава Reuters.

В момента Навални излежава присъда от 11 години и половина за измама и неуважение към съда по обвинения, които според него са измислени, за да „му се запуши устата“.

46-годишният опозиционер днес (26 април) присъства онлайн на заседание на московски съд в рамките на дело за екстремизъм.

Той беше облечен в черно затворническо яке, във видимо отслабнал и измъчен вид. Това е първата му публична изява, след като негови поддръжници заявиха, че в затвора той страда от болки в стомаха, които може да се дължат на бавно действаща отрова.

На заседанието днес Навални се усмихваше и дори се шегуваше с репортерите, докато видеовръзката не беше изключена.

Навални страда от мистериозно заболяване. Подозират, че е отровен в затвораЛекарите са му инжектирали лекарство, но са отказали да го информират какво е

За медиите не стана ясно с какво би могло да е свързано делото за тероризъм, но Федералната служба за сигурност на Русия, заяви, че Украйна и руски опозиционери от фонда, създаден от Навални, стоят зад убийството на известен военен блогър в кафене в Санкт Петербург.

Навални заяви, че е абсурдно да се твърди, че е извършил такава дейност, докато е бил в затвора. Той уточни, че делото ще бъде разгледано от военен съд.

Популярният военен блогър и поддръжник на руската военна кампания в Украйна Владлен Татарски загина след мощен взрив в кафене в Санкт Петербург по време на среща с негови сподвижници.

Съюзниците на Навални категорично отрекоха да са свързани с убийството.

Бомба в статуетка уби един от най-известните военни влогъри в РусияТатарски има над 560 000 последователи в Telegram и е един от най-известните военни влогъри

Отделно от това, руските следователи заявиха още, че 11 души са обявени за "международно издирване" по дело, свързано с Алексей Навални, съобщи държавната информационна агенция ТАСС.

Руските власти приемат Навални и поддръжниците му за екстремисти, свързани с разузнавателната агенция ЦРУ на САЩ, които се опитват да дестабилизират Русия.

Властите забраниха създаденото от опозиционера движение, което принуди много от последователите му да избягат в чужбина, припомня агенция Reuters.