Майката на Алексей Навални заяви, че е получила позволение да види тялото му, но добави, че руските власти са я притискали да организира "тайно" погребение.

Във видеообръщение Людмила Навалная заяви, че е била заведена в моргата, където е подписала смъртния акт, съобщи BBC.

Според прессекретаря на Навални, в медицинския доклад, представен на майка му, се посочва, че той е починал от естествена смърт.

Людмила Навалная допълни, чe законът изисква от длъжностните лица да предадат тялото на сина ѝ, но заяви, че е "изнудвана", тъй като те отказват да го направят. Тя твърди, че властите поставят условия за погребението на сина ѝ, включително за мястото, времето и начина.

"Искат да ме заведат в покрайнините на гробището в пресен гроб и да кажат: "Тук лежи синът ви", обясни тя.

Навалная е пътувала до северния руски град Салехард след новината за смъртта на сина ѝ в близката наказателна колония и е категорична, че е била заплашвана от властите.

"Гледайки ме в очите, те казват, че ако не се съглася на тайно погребение, ще направят нещо с тялото на сина ми.Разследващите й казали: "Времето не е на ваша страна, трупът се разлага", допълва тя в обръщението в канала на покойния ѝ син в YouTube.

Алексей Навални почина в затворническа колония на 16 февруари. Служителите на затвора съобщиха, че той се е разболял след "разходка".

Вдовицата му Юлия Навалная твърди, че е бил убит по заповед на руския президент Владимир Путин, като се заречв да продължи борбата му.

Кремъл отхвърли твърденията, като нарече реакцията на западните лидери "истерична".

Опитите за отдаване на почит към Навални в Русия бяха посрещнати от руските власти с твърда ръка, като импровизираните паметници от цветя и свещи бяха разчистени, а стотици граждани бяха арестувани.