Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел поздрави Владимир Путин за “впечатляващата му победа” на президентските избори в Русия – тъй като днес започват трите дни гласуване.

"Бих искал да поздравя Владимир Путин за неговата категорична победа на изборите, които започват днес", написа Мишел в социалните мрежи. "Няма опозиция. Няма свобода. Няма избор."

Руснаците се отправиха към избирателните секции днес за първия ден от гласуването на избори, които Путин почти сигурно ще спечели, давайки му още шест години власт, пише Politico.

Очаква се руският президент, който години наред потискаше всяка форма на несъгласие с управлението му, да се изправи срещу трима кандидати, които доброволно се въздържаха от критики срещу него. Единствените двама значими кандидати на антивоенната опозиция - Екатерина Дунцова и Борис Надеждин - бяха дисквалифицирани.

Руската народна опозиция организира масово участие на избиратели в избирателните секции в неделя по обяд в знак на протест срещу дългогодишното управление на Путин.

Въпреки че настоящият лидер със сигурност ще спечели - единственият въпрос е дали ще надмине личния си рекорд по дял на гласовете - 77% през 2018 г., коментира Politico. Независимо от това активисти, свързани с покойния опозиционен лидер Алексей Навални, не се отказват от борбата.

Представители на опозицията обявиха масови протести в последния избирателен ден във всеки регион в страната. Инициативата, наречена "По обяд срещу Путин", има за цел да покаже народното отвращение от дългогодишното му управление над Русия.

Основната идея на протестите, които би трябвало да се състоят в 12 часа по обяд в местно време, е да се получи физическо - и заснемаемо - доказателство, че съществува значима опозиция на руския лидер.

"Ясно е, че акцията няма да доведе до незабавното падане на режима. По-скоро това е опит да се покаже колко много хора в Русия изразяват антивоенни и антипутински възгледи", казва пред Politico Любов Собол, руски политик в изгнание.

Празничният концерт за победата на Путин вече е планиран на огромния стадион "Лужники" в Москва в понеделник, а собственият му прессекретар разкри миналата година, че президентът "ще бъде преизбран догодина с над 90% от гласовете", защото изборите в Русия "всъщност не са демокрация, а скъпоструваща бюрокрация".

Путин беше избран за първи път за президент на Русия през 2000 г. и оттогава досега заемаше най-високия пост, с изключение на прекъсването, когато пое ролята на министър-председател между 2008 и 2012 г.