Руските петролни компании се сблъскват със забавяне на плащанията за суров петрол и горива до няколко месеца, тъй като банките в Китай, Турция и Обединените арабски емирства (ОАЕ) стават все по-предпазливи по отношение на вторичните санкции на САЩ, съобщaват пред Reuters източници, запознати с въпроса.

Забавянията на плащанията намаляват приходите на Кремъл и ги правят непостоянни, което позволява на Вашингтон да постигне двойните си политически цели на санкциите - да прекъсне парите, които отиват в Москва, за да накаже Путин за войната в Украйна, като същевременно не прекъсва глобалните енергийни потоци.

Според източниците на информационната агенция няколко банки в Китай, ОАЕ и Турция са засилили изискванията си за спазване на санкциите през последните седмици, което е довело до забавяне или дори до отказ на парични преводи към Москва. Банките, предпазливи по отношение на вторичните санкции на САЩ, са започнали да изискват от клиентите си да предоставят писмени гаранции, че нито едно лице или организация от списъка на САЩ със специалните посочени лица (SDN) не участва в сделката или не е получател на плащането.

В ОАЕ банките First Abu Dhabi Bank (FAB) и Dubai Islamic Bank (DIB) са спрели няколко сметки, свързани с търговията с руски стоки. В същото време Mashreq Bank от ОАЕ, турските Ziraat и Vakifbank и китайските ICBC и Bank of China все още обработват плащания, но им отнема седмици или месеци.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков потвърждава, че съществуват проблеми с плащанията.

"Разбира се, безпрецедентният натиск от страна на Съединените щати и Европейския съюз върху Китайската народна република продължава", заяви Песков по време на ежедневния си конферентен разговор с репортери. "Това, разбира се, създава определени проблеми, но не може да се превърне в пречка за по-нататъшното развитие на нашите търговско-икономически отношения".

Изпълнителна заповед на САЩ

Западът наложи множество санкции на Русия, след като тя нахлу в Украйна през февруари 2022 г. Сделките с руски петрол не са незаконни, стига да се изповядват под наложения от Запада ценови таван от 60 долара за барел. Затова и износът на руски петрол и плащанията за него бяха нарушени през първите месеци на войната, но по-късно се нормализираха, тъй като Москва пренасочи потоците към Азия и Африка, далеч от Европа.

"Проблемите се върнаха от декември, след като банките и компаниите осъзнаха, че заплахата от вторичните санкции на САЩ е реална", коментира един от източниците на Reuters, визирайки заповедта на Министерството на финансите на САЩ, публикувана на 22 декември 2023 г., в която се предупреждава, че страната може да наложи санкции за заобикаляне на ценовия таван спрямо чуждестранните банки, и ги призовава да подобрят спазването на изискванията.

Това беше и първото директно предупреждение за възможността за вторични санкции срещу Русия, което я поставя наравно с Иран в някои области на търговията. След заповедта на САЩ китайските и турските банки, както и тези в ОАЕ, които работят с Русия, засилиха проверките, започнаха да изискват допълнителна документация и обучиха повече служители, за да се уверят, че сделките са в съответствие с ограничението на цените, посочват още източниците на информационната агенция.

Допълнителните документи могат да включват и подробности за собствеността на всички дружества, участващи в сделката, както и лични данни на лицата, контролиращи субектите, така че банките да могат да проверят дали не са изложени на риск от попадане в списъка на SDN.

В края на февруари банките от ОАЕ е трябвало да повишат контрола върху плащанията, тъй като от тях е било поискано да предоставят данни на американските банки кореспонденти и на американското министерство на финансите, ако имат трансакции, които отиват в Китай от името на руско дружество.

"Това означаваше забавяне на обработката на плащанията към Русия", казва един от източниците. "Стана трудно и то дори не за трансакциите в долари. Понякога са необходими седмици, за да бъде изпълнена директна трансакция между юани и рубли".