Бумът на шистовия сектор в САЩ, който спомогна за потискане на скока на цените на петрола през последните две години, отслабва.

По информация от федералните служби за регистрация на данни, през 2024 г. добивът на суров петрол в страната се очаква да се увеличи само със 170 000 барела дневно спрямо миналата година.

Това е спад в сравнение със скока от 1 млн. барела дневно през 2023 г.

Това е най-малкото годишно увеличение от 2016 г. насам, без да се брои пандемията, съобщава The Wall Street Journal.

Запасите от американски суров петрол помогнаха за ограничаване на покачващите се цени въпреки съкращенията на производството на ОПЕК и глобалните сътресения, включително в Близкия изток.

Повишенията бяха стимулирани от частни производители, които иззеха платформи, след като руската инвазия в Украйна доведе до покачване на цените до над 120 долара за барел в началото на 2022 г.

Сега се очаква този растеж да се забави драстично.

Намаляващите цени на петрола накараха производителите да съкратят платформите през миналата година.

След това много от операторите, които бяха изоставили сондажите, бяха придобити от по-големи играчи, които търсеха начини да разширят дейността си в САЩ.

Тези големи публични компании направиха приоритет да бъде връщането на парични средства на акционерите пред сондирането на нови кладенци, коментира WSJ.

"Лекотата на растежа е изчезнала, освен ако някой не предложи много драматично техническо нововъведение", казва Пол Хорснел, ръководител на отдел "изследване на суровините" в Standard Chartered Bank.

Миналата седмица анализаторите на Morgan Stanley понижиха оценката си за добива на петрол в САЩ през тази година и повишиха прогнозата си за сорта Брент от 75 до 80 долара за барел до 80-85 долара.

Този ход дойде ден след като Diamondback Energy заяви, че купува частната Endeavor Energy и посочи, че ще даде приоритет на контрола на разходите.

През последните години частни компании като Endeavor бяха най-силните производители в САЩ, като увеличаваха производството, когато цените бяха високи, и намаляваха, когато те падаха.

Десет частни производители, включително Endeavor, отговарят за половината от увеличението на производството в Пермския басейн между декември 2019 г. и март 2023 г., според S&P Global Commodity Insights.

Пермският басейн, който се простира между Западен Тексас и Югоизточно Ню Мексико, е отговорен за почти целия ръст на добива на петрол в страната след пандемията.

Миналата година САЩ са произвели приблизително 12,9 млн. барела петрол дневно, което е рекордно високо ниво и повече от всяка друга държава.

Но броят на действащите в страната петролни платформи е намалял с близо 20% от края на 2022 г. до около 500, според компанията за услуги в областта на петрола Baker Hughes.

Тридесет и девет частни предприятия за проучване и добив също са били придобити от публични компании през 2023 г., според аналитичната компания Enverus.

Това включва четири от десетте големи компании, които задвижиха постпандемоничното завръщане на Пермския регион.

Манията за сключване на сделки е изчерпала предлагането на неизползвани кладенци в страната, коментира WSJ.

Междувременно по-големите играчи трябва да работят по интегрирането на своите придобивания.

Те също така са склонни да се съсредоточат върху най-добрите перспективи на обединените компании, отбелязва Майкъл Остман, главен изпълнителен директор на Tall City Exploration, частен оператор от Пермския регион.

"Купувачът го разбира и сега започва да определя приоритетите си", казва той.

Все пак някои анализатори смятат, че петролната индустрия на САЩ може отново да изненада пазара.

Уолт Чанселър, енергиен стратег в Macquarie очаква, че през декември тази година тя ще произвежда с 660 000 барела дневно повече, отколкото през същия месец на 2023 г.

Това се дължи на повишената ефективност на сондирането, когато броят на платформите намалява.

Останалите частни компании - заедно с новите - също биха могли да увеличат производството, посочва той.

"Виждали сме тези компании да се появяват отново и отново, така че това е едно от ключовите неща, които трябва да се наблюдават през 2024 г."

Дори големите публични компании ще намерят начин да увеличат производството, ако цените са достатъчно високи за достатъчно дълъг период от време, казва Крис Райт, главен изпълнителен директор на фракинг компанията Liberty Energy.

"Хората няма да променят плановете си заради краткосрочни колебания", отбелязва Райт, "но капацитетът на САЩ за увеличаване на добива на петрол не е изчезнал".