Нападенията на подкрепяните от Иран бунтовници хути срещу кораби в Червено море доведоха до прекъсване на транспорта на петрол и други стоки, но международните превозвачи може би са намерили начин да се справят с хаоса.

Последните данни на Администрацията за енергийна информация на САЩ дават представа какво представлява това решение.

Докладът на правителствената агенция, цитиран от Marketwatch, показва изненадващо голямо седмично увеличение на доставките на бензин и дестилати, което допринеся за загубите при енергийните фючърси от четвъртък. Но Робърт Яугър, изпълнителен директор за енергийните фючърси в Mizuho Securities USA, подчертава и друга ключова цифра в данните - седмичния скок в износа на петрол от САЩ.

Дронове срещу военни кораби: Зад завесите на военния театър в Червено мореМасирани атаки на йеменските хути ще поставят под напрежение възможностите на САЩ – военни и финансови


По данни на EIA през седмицата, приключила на 29 декември, износът се е увеличил с 1,377 млн. барела на ден до 5,292 млн.

"За пръв път, откакто йеменските бунтовници хути започнаха да атакуват международното корабоплаване в Червено море, наблюдаваме скок в износа на САЩ", посочва Яугър. "Очевидно международните товародатели се притесняват, че ще бъдат атакувани в открито море, и се надпреварват около нос Добра надежда в Южна Африка като алтернатива на преминаването през Червено море“.

По думите му обаче "по-безопасният и по-евтин начин за снабдяване, особено за клиентите от ЕС, е да се стигне с морски транспорт до американското крайбрежие на Мексиканския залив и да се зареждат евтини американски барели ".

Американският бенчмарк West Texas Intermediate се търгува на по-ниска цена спрямо световния бенчмарк Брент. В четвъртък февруарският фючърсен договор за WTI се установиха на цена 72,19 долара за барел на Нюйоркската стокова борса, а мартенският договор за сорта Брент - на 77,59 долара на ICE Futures Europe - разлика от 5,40 долара за барел.

Износителите проучват товарните полети като изход от капана в Червено мореПодкрепяните от Иран хути засилиха нападенията срещу кораби в Червено море от 19 ноември насам


В същото време "разходите за пренос" за рафинерия в Амстердам/Ротърдам/Антверпен са около 4 долара за барел, изчислява Яугер и добавя:

"Затова забравете за заплахата от хутите в Червено море. Не се нуждаете от ескорт на американските военноморски сили при едно три-четириседмично пътуване в двете посоки до САЩ".

Той очаква износът на петрол от страната да се задържи на нивото от над 5 млн. барела на ден през следващите седмици, докато "геополитическата ситуация сякаш се нажежава с всеки изминал ден".

"По ирония на съдбата хаосът в Близкия изток кара международните клиенти на суров петрол да се обърнат към американските шистови производители", казва Яугър. "Има много голяма вероятност износът от САЩ да счупи абсолютния рекорд през следващите седмици - точно навреме, за да могат рафинериите да намалят темповете на изчерпване."

Седмичният износ на суров петрол от САЩ достига рекордните 5,629 млн. барела на ден през седмицата, приключила на 24 февруари 2023 г., въз основа на данни на EIA от февруари 1991 г. насам.