Цените на какаото и желязната руда са се повишили през 2023 г., докато тези на природния газ и въглищата са се понижили, като се очаква повечето селскостопански продукти да се представят по-добре от енергийните източници и индустриалните метали и през новата година на фона на ограниченията в доставките и сухото време, пише в свой анализ Reuters.

Индексът Thomson Reuters/CoreCommodity CRB Excess Return Index, който включва повече от дузина суровини като петрол, злато, захар и мед, се очаква да спадне с 4% за 2023 г., след като повишаването на лихвените проценти отслаби глобалния растеж и разтърси финансовите пазари.

Цените на какаото са се повишили със 72% до многогодишен връх заради ограничените доставки, а желязната руда е поскъпнала с близо 55%, тъй като Китай се стреми да подкрепи сектора си на недвижимите имоти.

Защо здравословните храни са много по-скъпи от останалите?Цените на хранителните продукти водят до големи различия между богатите и бедните общности в много страни


Цените на природния газ и въглищата обаче са се сринали спрямо рекордните стойности от 2022 г. след нахлуването на Русия в Украйна, което поставя тези суровини сред най-големите губещи, тъй като производителите увеличават доставките, а търсенето намалява.

"Топлото начало на тази зима засега държи цените дефлирани и ако остане топло, както се прогнозира, повечето региони ще могат да изкарат тази зима комфортно, с още повече запаси за зимата на следващата година", казва енергийният анализатор на Rystad Лу Мин Панг.

Анализаторите на Macquarie очакват общата слабост на цените на суровините да продължи и през 2024 г., тъй като икономическият растеж в САЩ скоро се очаква да спре, а този в Европа и Китай вероятно ще остане в най-добрия случай слаб.

Печеливши суровини

Фючърсите на какаото в Ню Йорк са поскъпнали до 46-годишен връх през 2023 и се очаква да останат силни и през 2024 г., подкрепени от слабата реколта в ключовия регион производител - Западна Африка.

Цените на храните – реални мерки или информационни табла?Комбинацията от регулаторен натиск и конкретни действия на правителството, които водят до увеличение на разходите на бизнеса трудно ще успокои инфлацията


От Capital Economics смятат, че ограниченото предлагане, съчетано с високото сезонно търсене, вероятно ще подкрепи високите цени на какаото до 2024 г., докато не се появи ново предлагане през октомври, началото на следващия вегетационен сезон.

Що се отнася до желязната руда, усилията на Китай да съживи закъсалия си сектор на недвижимите имоти и да подкрепи бавното си икономическо възстановяване след пандемията повишават цените, като в началото на 2024 г. се очаква още по-голямо увеличение.

"Подкрепящите политики за пазара на недвижими имоти, съчетани с очакванията за по-нататъшни икономически стимули по време на срещите за вземане на решения на най-високо равнище през декември, подействаха като попътен вятър", заявява Пей Хао, базиран в Шанхай анализатор в брокерската компания FIS.

Шокове в предлагането на храни

Излизането на Ангола от ОПЕК едва ли ще разклати пазара, смятат анализаториСрещата на разширената група ОПЕК+ през ноември беше доминирана от дълбоко несъгласие относно базовите нива на производство, които определят квотите и спазването им


Горещото и сухо време, дължащо се на Ел Ниньо, се отразява негативно на световното производство на ориз, кафе и захар, което подкрепя цените на тези продукти, посочва още информационната агенция.

Сътресенията в предлагането на пазара на ориз накараха Индия, най-големият доставчик в света, да ограничи износа, което доведе до повишаване на цените на най-широко консумираната основна храна в света до 15-годишен връх и предизвика натиск за инфлация при храните.

Цените на ориза в ключовите азиатски центрове за износ се повишават с повече от 40% през 2023 г., а неблагоприятните климатични условия се очаква да намалят допълнително производството в началото на следващата година. Намаляването на доставките предизвика и ръст в цените на кафето с почти 60% през 2023 г.

Производството на захар в Индия ще изостане от потреблението за пръв път от седем години насам, а по-малкото насаждения могат да принудят производител № 2 в света да се превърне в нетен вносител.

Пшеницата, царевицата и соята са на загуба през 2023 г., като цените на тези продукти остават уязвими от неблагоприятните климатични условия на Ел Ниньо, ограниченията за износ и по-високите изисквания за биогорива.

От политика до съкращения: Какво ще се случи на петролния пазар през 2024?Средната цена на суровия петрол тип


Производството на палмово масло вероятно ще намалее през следващата година заради Ел Ниньо, което ще подкрепи цените на олиото, които през 2023 г. се очаква да отбележат спад от 10%.

Нарастващо предлагане на енергоносители

Нарастващото предлагане на петрол, газ и въглища може да окаже влияние върху цените за втора поредна година през 2024 г.

Фючърсите на суровия петрол сорт Брент и West Texas Intermediate (WTI) са се понижили с около 7% през 2023 г., спадайки за първи път от три години насам, въпреки рекордното глобално търсене на петрол и ограниченията на доставките, наложени от ОПЕК+.

Ръстът на производството извън ОПЕК ще доминира и през 2024 г., като S&P Global Commodity Insights прогнозира рекордно производство на суров и течен петрол в САЩ, Бразилия и Канада.

Macquarie очаква през 2024 г. средните цени на петрола тип Брент и WTI да бъдат 77 и 73 долара за барел.

Как електромобилите ускоряват края на петролната ераВъпреки проблеми като високи цени и липса на зарядни станции електрическият преход продължава с пълна пара


Азиатските спот фючърси на втечнен природен газ и австралийските въглища от Нюкасъл са се сринали с повече от 50% от миналогодишните рекордни стойности, тъй като търсенето от Европа намалява, а Китай и Индия увеличават добива на въглища, за да предотвратят повторение на миналогодишния енергиен шок.

Смесени перспективи за металите

По-слабият американски долар и доходността на съкровищните облигации на фона на нарастващите очаквания, че Федералният резерв ще прекрати затягането на паричната си политика, помагат на златото да се доближи до най-добрата си година от три насам и да достигне исторически върхове от над 2100 долара за унция този месец.

Citi очаква цените на златото и среброто да се повишават до средата на 2024 г. заради силното търсене на металите като застраховка срещу рисковете от спад на акциите и имотите на развитите пазари.

При индустриалните метали никелът, който се понижава с повече от 40% през 2023 г., е най-големият губещ, притиснат от по-засилените доставки от най-големите производители Индонезия и Китай.

Очаква се цените да останат под натиск и през 2024 г. на фона на глобалния излишък на метала, използван в неръждаемата стомана и батериите за електромобили.