Почти целият руски износ на петрол през тази година е бил насочен към Китай и Индия, заявява в сряда заместник министър-председателят Александър Новак, след като Москва отговори на западните икономически санкции, като бързо пренасочи доставките от Европа.

Русия, пише Reuters, успешно е заобиколила санкциите върху своя петрол и е пренасочила потоците от Европа към Китай и Индия. На тях заедно се падат около 90% от износа на руски суров петрол, заявява Новак, който отговаря за енергийния сектор на страната, пред държавната телевизия "Россия-24".

Той добавя, че Русия е започнала да установява връзки с азиатско-тихоокеански държави още преди Западът да въведе санкции срещу Москва след началото на конфликта в Украйна през февруари 2022 г.

Рекордни приходи от петрол в Русия на фона на глобалните ограниченияОфициалните оценки сочат, че брутният вътрешен продукт на Русия е нараснал с 5,5% през третото тримесечие спрямо година по-рано


"Що се отнася до тези ограничения и ембарго върху доставките за Европа и САЩ, които бяха въведени, това само ускори процеса на преориентиране на нашите енергийни потоци", посочва Новак, като разкрива още, че делът на Европа в руския износ на суров петрол е спаднал от около 40-45% до едва около 4-5%.

"Основните партньори в настоящата ситуация са Китай, чийто дял нарасна до около 45-50%, и, разбира се, Индия. По-рано на практика нямаше доставки за Индия, а за две години общият дял на доставките за там достигна 40%", акцентира Новак.

Говорейки за групата на водещите производители на петрол ОПЕК+, Новак заявява, че Русия се придържа към задълженията си за намаляване на доставките и че вижда цената на петрола сорт Брент на ниво 80-85 долара за барел през следващата година, което в общи линии съответства на сегашните нива.

Газпром реализира печалба от €45 млн. в Северно мореКомпанията добива газ от находището Силиманите, което е разположено във водите на Обединеното кралство и Нидерландия


Миналия месец Съединените щати обявиха санкции и срещу проекта за втечнен природен газ Arctic LNG 2, ръководен от руската компания „Новатек“. Опасявайки се от ответната реакция на санкциите, чуждестранните акционери преустановиха участието си в проекта, отказвайки се от отговорностите си за финансирането и за договорите за изкупуване на продукцията от завода, съобщава в понеделник вестник "Комерсант".

Въпрсните санкциите също така са довели до обявяването на форсмажорни обстоятелства от страна на „Новатек“ по отношение на доставките на втечнен природен газ от проекта, съобщават източници от индустрията пред Reuters.

Новак обяснява, че проектът на практика вече е започнал да произвежда втечнен природен газ, като първите доставки се очакват през първото тримесечие на 2024 г.

Цените на петрола държат Русия в комфортната икономическа зона Приходите на страната от енергоизточници са високи, а бюджетният ѝ дефицит намалява


Източници от индустрията потвърждават, че той е произвел "първите капки" втечнен природен газ, но ще мине известно време, преди да достигне номиналния си капацитет от 6,6 млн. метрични тона годишно.

Китай остро разкритикува санкциите на Вашингтон срещу проекта.