Тази седмица 85-годишният Отри Стивънс продаде компанията си Endeavor Energy Resources на Diamondback Energy.

Сделката за 26 млрд. долара в брой го направи най-богатия петролен магнат в САЩ, съобщава Bloomberg.

Но дискретният Стивънс изглежда не е искал да напусне компанията, която е основал през 1979 г., като споделя пред The Wall Street Journal, че е взел това решение най-вече заради диагнозата рак.

"Хората там ще ми липсват. Това беше нещо като малко семейство", казва той пред изданието.

Стивънс дълго време се съпротивляваше на външните усилия за продажба на Endeavor, която беше една от последните независими големи петролни компании в богатия Пермски басейн, отбелязва Business Insider.

Но това се променя, когато му поставят диагноза рак на простатата.

Отвъд милиардите: Даниел Ек призна, че се чувства неадекватенОснователят и главен изпълнителен директор на Spotify Даниел Ек признава, че въпреки успеха си всеки ден се чувства недостатъчно добър

Той обявява, че е решил да не предава компанията на дъщеря си Линдал Грет, която участва в управителния съвет, и че синът му не е част от семейния бизнес.

Сега сделката с Diamondback Energy - която победи други известни кандидати в търга като ExxonMobil и ConocoPhillips - е на път да превърне компанията в мощна сила на енергийната сцена.

Стивънс е добре известен със скромния си стил. Той пътува на работа със стар модел Toyota Land Cruiser и лети с бюджетните полети на Southwest Airlines, пише WSJ.

Това отразява скромното му възпитание във ферма в централен Тексас, в която се отглеждат фъстъци и дини.

Въпреки огромното си богатство кариерната му траектория сякаш остава фокусирана върху първоначалните му амбиции, които според него са били "да получава постоянна заплата и комфортно пенсиониране", посочва UT Austin.

Как се става милиардер?Според Марк Кюбан да бъдеш богат няма никакви недостатъци

Стивънс приписва успеха си на отвореността си към нови идеи и технологии, както и на стратегия за сондиране, която според Bloomberg му е помогнала да оцелее във финансовата криза през 2008 г., докато много други американски оператори са фалирали.

"Историята на петролната индустрия е пълна с разкази за хора, които са спечелили и загубили богатство по няколко пъти", разказва той.

Запитан от WSJ какво ще прави с новооткритите си милиарди, Стивънс отговоря, че все още не е мислил за това.

Оттогава продажбата на Endeavor изстрелва Стивънс от 130-то на 77-мо място в индекса на милиардерите на Bloomberg.

Нетното му състояние е нараснало със 17,5 млрд. долара от този момент на миналата година, отстъпвайки по ръст само на Дженсън Хуанг от Nvidia и Марк Зукърбърг от Meta.