Милиардерите рядко губят натрупаното си състояние, но подобни сценарии не са прецедент.

Повечето богати хора притежават достатъчно опит, за да поддържат финансовия си успех, но историята помни и някои знаменити изключения.

В новата си класация CEOworld представя най-известните милиардери, изгубили всичко заради измамите си.

Бил Хуанг

През март 2021 г. Archegos Capital Management на Бил Хуанг претърпя значителни загуби поради свръхвисоки пазарни залози.

Милиардерът, замесен в търговия с вътрешна информация през 2012 г., преживя една от най-големите загуби на лично богатство, оценявана на 10 млрд. долара

Джоселин Уилденщайн

Джоселин Уилденщайн, милиардер след споразумение за развод през 1999 г., се сблъсква с финансов упадък поради фалшифицирани произведения на изкуството, съдебни дела и възбрани.

През 2018 г. тя подава молба за обявяване в несъстоятелност, като твърди, че в банковата ѝ сметка има нула долара.

Тейлър Суифт отказала $100 млн. oт FTX, не вярвала в криптоиндустрията Условията са включвали продажбата на билети за турне под формата на NFT

Бърни Ебърс

Главният изпълнителен директор на WorldCom Бърни Ебърс, който притежаваше състояние от 1,4 млрд. долара, организира счетоводна измама, довела до несъответствие от 11 млрд. долара.

Сривът на WorldCom доведе до 25-годишна присъда затвор за Ебърс, който беше освободен през 2019 г. и почина през 2020 г.

Адолф Меркле

Адолф Меркле, който превръща германския си семеен бизнес в огромна империя, е изправен пред фалит през 2008 г. заради затънало в дългове инвестиционно дружество и загуби от къси позиции в акции на Volkswagen.

Последва самоубийство на Меркле, което остави инвестиционната му компания VEM с милиарди дългове.

От $25 млрд. до 167 млн. – криптофалитът, от който мнозина пострадахаТова, че Celsius подаде заявление за фалит тази седмица, на практика не изненада никого. Но само защото падението на тази криптобанка не дойде като шок, това не означава, че не беше сериозен въпрос за индустрията

Виджай Маля

Индийският бизнесмен Виджай Маля, който притежаваше 1,5 млрд. долара, беше изправен пред обвинения в пране на пари и измама, свързани с дългове в размер на 1,3 млрд. долара.

През 2016 г. той избяга в Обединеното кралство и се бореше срещу екстрадиция, като нерешени правни въпроси забавят връщането му в Индия.

Обри Маккендън

Съосновател на Chesapeake Energy и с нетно състояние от 1,2 млрд. долара, Обри Макклендън е изправен пред федерални обвинения в конспирация през 2016 г. и обвинен в манипулиране на права за сондиране.

Загива при автомобилна катастрофа, което предизвиква спекулации за самоубийство.

Кредиторите твърдят, че през 2013 г. той е взел заем от 465 млн. долара, което предполага, че към момента на смъртта му нетното му състояние е било почти нулево.

Младите бизнес герои, чийто „успешен“ път ги отведе към затвора31-годишната Чарли Джейвис е поредният предприемач от списъка на Forbes 30 Under 30, срещу когото са повдигнати наказателни обвинения

Шон Куин

Бившият най-богат ирландец Шон Куин, чието нетно състояние се оценява на над 3 млрд. евро, губи контрол над империята си поради лоша инвестиция в Англо-ирландската банка.

Опитвайки се да спаси банката, Куин източва застрахователната си компания, което води до спасяване от страна на правителството.

Твърдейки, че активите му са на стойност под 50 000 британски лири, той подава молба за обявяване в несъстоятелност през 2011 г.

Ейке Батиста

Някога седмият най-богат човек в света, състоянието на петролния милиардер Ейке Батиста рухва, когато неговата петролна компания OGX не успява да изпълни плановете за производство и инвеститорите се оттеглят.

На фона на икономическия спад в Бразилия Батиста подава молба за обявяване в несъстоятелност.

Участието му в скандал с подкупи и последвалите правни проблеми доведоха до 30-годишна присъда за корупция и пране на пари.

Операция „Автомивка“, FIFA, Бърни Мадоф – големите измами на новия векГолемите финансови измами в първите десетилетия на 21 век отразяват глобалната неспособност за предотвратяване на корупцията в публичния сектор

Бърни Мадоф

Бърни Мадоф е печално известен с това, че организира най-голямата Понци схема в историята, като мами инвеститори с около 17,5 милиарда долара.

Въпреки възстановяването на 13 млрд. долара от попечителите, той получи присъда от 150 години федерален затвор.

Молбата му за освобождаване заради бъбречна недостатъчност беше отхвърлена и той почина зад решетките.

Алън Станфорд

Алън Станфорд, подобно на Бърни Мадоф, участва в схема на Понци, при която са измамени около 18 000 души, което води до загуби в размер на над 7 млрд. долара.

Признат за виновен и осъден на 110 години затвор, нетното състояние на Станфорд спада до нула.

За разлика от Мадоф, малко от жертвите на Станфорд възстановиха средствата си.

Принцесата на Силициевата долина влиза в затвора за 11 годиниТя получи ефективна присъда за измама на инвеститорите в стартъпа й за кръвни изследвания

Елизабет Холмс

Елизабет Холмс, която някога изгря на корицата на Forbes заради новаторския си стартъп, оценен на около 9 млрд. долара, беше обвинена в криминална измама.

Тя твърдеше, че нейната компания Theranos разработва революционен кръвен тест, който може да открие стотици заболявания само с няколко капки кръв.

Компанията обаче е далеч от постигането на тази технология, а Холмс вече излежава присъдата си в затвора.