Гаутам Адани има добър новогодишен старт.

След бурна 2023 г. индийският магнат си връща предишната позиция на най-богатия човек в Азия, според индекса на милиардерите на Bloomberg. Основателят на разрастващата се Adani Group сега притежава 97,6 млрд. долара, което го прави 12-ия най-заможен човек на планетата.

Индустриалецът е натрупал над 13 млрд. долара нетна стойност през последните два дни, което му позволява да изпревари сънародника си Мукеш Амбани като най-богатия милиардер на континента. Понастоящем стойността на Амбани, председател на Reliance Industries, е 97 млрд. долара.

Скокът в богатството на Адани идва почти 12 месеца, след като неговият конгломерат беше обвинен от американската компания Hindenburg Research в "нагло манипулиране на акции и схема за счетоводни измами", посочва CNN.

Новите милиардери: Наследниците на най-богатите притежават $5,2 трилионаНовите милиардери от тази година са натрупали повече богатство чрез наследство, отколкото чрез предприемачество

В резултат на проверката, последвала тези обвинения, състоянието на Адани, което през септември 2022 г. беше по-голямо от това на Джеф Безос, отбеляза зашеметяващ спад. В един момент бизнесменът загуби над 80 млрд. долара след публикуването на доклада на Hindenburg през януари 2023 г.

Нетната му стойност се възстанови донякъде през следващите месеци. В края на миналата година Bloomberg оцени богатството му на 84,3 млрд. долара, но това все още беше с 40% под нивото от септември 2022 г.

В разследването, отнело две години, американската компания поставя под съмнение "неимоверно високите оценки" на предприятията на Адани и заявява, че техният "значителен дълг" поставя цялата група "на несигурна финансова основа".

Протести в Индия пред компании с експозиции към AdaniЧленовете на партия

Adani Group публикува опровержение от 400 страници, в което нарича анализа на Hindenburg "нищо друго освен лъжа". Това обаче не предотврати срива на фондовия пазар в началото на миналата година, който накърни стойността на конгломерата и личното състояние на милиардера. Пазарният регулатор на страната също започна разследване.

Акциите на Adani се повишиха тази седмица, след като индийският върховен съд нареди на регулатора да приключи бързо разследването си и заяви, че не са необходими допълнителни проверки.

Индийският милиардер приветства решението, заявявайки, че "истината е възтържествувала" и че неговият "скромен принос към историята на растежа на Индия ще продължи". Акциите на Adani Enterprises, неговата водеща компания, се повишиха с близо 7% тази седмица.

Най-богатият индиец влезе в топ 3 на най-състоятелните хораТой измести Бернан Арно, но анализатори не са оптимистични относно задържането му в челната тройка

Възприеман като близък съюзник на индийския министър-председател Нарендра Моди, Адани понякога е сравняван с бизнес магнати като Джон Д. Рокфелер и Корнелиус Вандербилт, изградили огромни монополни предприятия през XIX в. по време на Златната ера в Америка, отбелязва CNN.

Той започва кариерата си с продажба на диаманти, след което през 1988 г. създава предприятие за търговия със стоки, което по-късно се превръща в Adani Enterprises. Сега той има компания в ключови сектори, вариращи от пристанища и електроенергия до медии и чиста енергия.