Световното първенство в Катар привлече погледа на цял свят не само към футбола, но и към самата държава, блясъка, който доминира там, различната култура и моралните ценности. Опознавайки размаха, с който катарците строят и правят бизнес, не е чудно, че възникна въпросът колко богато е кралството семейство на Катар. Оказва се, че неговото състояние, в зависимост от източника, се оценява между 300 и дори 400 милиарда долара и засенчва богатството на Илон Мъск, Джеф Безос или Гаутам Адани, пише Well.

Главата на кралското семейство на Катар е емир Тамим бин Хамад Ал Тани. Само той притежава около милиард долара, като се има предвид, че семейството му наброява около 8000 членове. Всеки един от тях е олицетворение на охолството и разкоша.

Основен принос за богатството на кралското семейство идва от доходите на Катар от търговията с петрол и газ. Приходите от това само през първата половина на 2022 г. са се увеличили с 67%. Миналата година те са надхвърляли 61 милиарда долара.

Какво притежава кралското семейство на Катар?

В момента семейство Тани притежава около 95% от акциите на британския луксозен универсален магазин Harrods. Има дялове още в Porsche, Louis Vuitton и британската банка Barclays. Инвестирало е в акции на летище Хийтроу и веригата супермаркети Sainsbury's.

Семейство Тани е собственик на небостъргача Shard, който е символ на бизнес района на Лондон и най-високата офис сграда във Великобритания. То стои и зад изграждането му, чиято стойност е оценена на 2 милиарда паунда.

Кралското семейство на Катар притежава и футболният клуб Пари Сен Жермен. По оценки на Forbes той струва 3,2 милиарда долара, което го нарежда на седмо място сред най-скъпите футболни клубове в света и в топ 50 на най-скъпите спортни марки. Само през последните пет години стойността на Пари Сен Жермен е скочила почти с 300%.

Семейство Тани притежава, разбира се, и много имоти, включително луксозния дворец от 4000 кв. метра в Доха.

Според уебсайта The Luxury Launches портфолиото му от недвижими имоти само в Лондон е по-голямо от това на британската корона. Освен това катарското кралско семейство е собственик на една от най-големите частни колекции на произведения на изкуството в света, както и на много суперавтомобили, сред които Bugatti Divo, Lamborghini Centenario и McLaren P1.

Накрая не бива да забравяме и друга перла, която радва семейството в свободните му минути. Това е една от най-големите суперяхти в света - Katara, която струва 400 милиона долара. Където има яхта, има и реактивен самолет. Кралските особи са се спрели на модел Boeing 747 Jumbo за 600 милиона долара.