40,2 млрд. долара. Толкова очакват да достигне глобалният пазар на спортни технологии от Markets and Markets, при 17,9 млрд. за миналата година. За едни за добро, за други не - от спортния маркетинг, през анализа на представянето на отделните спортисти, до гаранции за спазване на правилата – технологиите навлизат все по-дълбоко в спортния живот. Като най-популярният спорт в света футболът не прави изключение.

Световното първенство в Катар започва утре и обещава да се превърне във витрина на неговото технологично бъдеще, в което вече познатият на всички VAR е само началото.

В своя официален сайт от FIFA описват в детайли какво можем да очакваме от задаващия се футболен форум, който има огромен потенциал да се превърне в най-технологичното спортно събитие в историята.

Полуавтоматизирана технология за засади

Полуавтоматизираната технология за засичане на засадите е помощен инструмент както за видеосъдиите, така и за тези на терена, който им помага да вземат по-бързи и по-точни решения.

Новата технология използва 12 специални камери, монтирани под покрива на стадиона, за да следи топката и до 29 точки на всеки отделен играч, 50 пъти в секунда, изчислявайки точната му позиция на терена. 29-те точки дават данни за всички части от тялото, които могат да поставят един футболист в засада.

Al Rihla, официалната топка на Аdidas за Qatar 2022, ще осигури допълнителен жизненоважен елемент за откриване на „тънки“ засади. В нейния център ще има сензор, който ще изпраща данни за точната позиция на топката към стаята за видеооперации 500 пъти в секунда. Това ще позволи много прецизно откриване на точката на удар.

Системата ще разполага и с изкуствен интелект.

Колко пари ще си разделят отборите на Световното по футбол в Катар?Първенството в Катар започва след малко повече от месец FIFA Player App

FIFA разработва и приложение, наречено FIFA Player App, базирано на данни за професионални играчи и изготвено в сътрудничество с FIFPRO, глобалният представител на професионалните футболисти. Приложението ще даде на всеки играч възможност да следи данните за индивидуалното си представяне малко след всеки мач. По този начин футболистите ще бъдат наясно как са играли в детайли.

Списъкът с предимствата, които дава приложението, включват подобрена метрика за анализ на цялостното поведение на играча на терена, както и пълни показатели за физическото му представяне (изминато разстояние при различни прагове на скоростта, брой действия над 25 км/ч и максимална развита скорост).

Събраните данни се синхронизират с кадри от мачовете, за да могат играчите да гледат всички ключови моменти от собственото си представяне, използвайки различни ъгли на камерата.

Технология на голлинията

Технологията на голлинията е техническо средство, което определя в реално време дали топката е преминала с целия си обем. Тя е въведена през 2014 г. и продължава да бъде основен елемент в съвременния футболен свят.

Информацията, която подава системата, помага на реферите да вземат бързо и информирано решение - информацията се предава в рамките на една секунда, което гарантира незабавна реакция.

Системата използва 14 високоскоростни камери, монтирани под покрива на стадиона. Данните от камерите се използват за създаване на 3D анимация, която да визуализира решението за феновете по телевизията и на гигантския екран вътре в стадиона.

Екосистема за футболни данни

Данните са ценна стока в съвременния футбол. Отборите, медиите, телевизионните оператори и организаторите на състезания се нуждаят от достъп до данни за играчи и отбори. За съжаление, тези данни често са с лошо качество и непоследователни, когато са получени от ненадеждни източници, като същевременно използването им често нарушава GDPR.

Екосистемата за футболни данни на FIFA е сложна мрежа от няколко източника на данни, предоставящи последователна и висококачествена информация на всички заинтересовани страни.

По време на процеса на събиране на данни за дадено събитие се записва всяко действие на терена - пасове, удари, смени, решения на съдиите и много други. Целта на процеса е да осигури възможно най-високо качество и богатство на данни в рамките само на няколко секунди от момента, в който дадено действие се случва на терена.

FIFA предоставя на участващите отбори, треньори, играчи и медии специална платформа за анализ на данни и видео. Основната цел на платформата е да показва данни, идващи от множество източници, на съответните заинтересовани страни по удобен за потребителя начин.