Над една трета от британските пъбове и ресторанти ще работят с намалено работно време през следващите поне три месеца, за да свият разходите си за енергия, сочат данни на статистическата служба на Великобритания, съобщи Reuters.

Освен това около 6% от пъбовете, кафенетата и ресторантите ще работят още два дни по-малко през седмицата, а 7% - с един ден по-малко. Около 21% ще намалят работното си време, но не и дните, в които ще работят, информира Националната статистическа служба (ONS).

Във Великобритания намаляването на работното време е по-характерна практика в хотелиерството, отколкото в други сектори на икономиката. Много хотели в момента съобщават за спад в търсенето на услугите им.

Макар правителството да обяви временни енергийни субсидии за бизнеса през септември, от ONS информират, че това е довело до малка промяна в дела на хотелиерския бизнес, чийто основен проблем в момента са високите сметки за енергия.

Кръчмите в Англия фалират заради високите сметки за токПодобно на хиляди пъбове в цяла Великобритания,

Миналия месец търговската организация UKHospitality заяви, че заради нарастващите разходи за енергия и други сметки, както и заради намаляващото потребление, над 1/3 от сектора рискува да фалира в началото на 2023 г. Проблем за бизнеса е и набирането на персонал.

Наближаващият празничен сезон и очакваните големи печалби дават надежда на почти всички британски хотелиерски бизнеси. Тази година много заведения са в очакване да получат “тласък” от хората, които гледат Световното първенство по футбол в Катар.

Wetherspoon (JDW.L), която управлява почти 900 пъба във Великобритания, заяви миналата седмица, че е „предпазливо оптимистично настроена“ относно перспективите си.