След броени часове започва Световното първенство по футбол в Катар. За първи път то ще се проведе през есента, като шампионът ще бъде излъчен дни преди Бъдни вечер и Коледа. Това определено ще бъде най-добрият коледен подарък за жителите на страната, която ще отнесе купата на родна земя.

За надпревата в Катар ще бъдат използвани осем стадиона, сред които има сграда с формата на шапка и “диамант в пустинята”. Сред тях са обновеният национален стадион на Катар, както и серия от нови структури, дело на британските студиа Zaha Hadid Architects и Foster + Partners, пише Dezeen.

Организацията на Световното първенство по футбол в Катар не мина без протести и призиви за бойкот на страната домакин. Според Guardian повече от 6500 работници мигранти са намерили смъртта си в малката държава от Персийския залив през последното десетилетие. Amnesty International каза, че много от тези смъртни случаи остават неразследвани. Организаторите на събитието също така бяха критикувани заради твърдението им, че турнирът ще бъде „първото въглеродно неутрално Световно първенство по футбол в историята“. То бе оценено като „пресилено“.

Осемте стадиона за Световното първенство по футбол в Катар впечатляват с дизайна си, който ще ви потопи в историята и културата на страната.

Стадион "Лусаил"

Традиционните ислямски купи и местната катарска архитектура допринесоха за дизайна на най-големия форум на Световното първенство по футбол през 2022 г. Неговият архитект Foster + Partners го оприличи на „златен съд“.

Стадион “Лусаил” е с 80 000 места, които са подредени на две нива и са скрити от извити златисти триъгълни панели, монтирани върху стоманена рамка.

По дизайна на стадиона са работили още строителният инженер Arup и специалистът по спортна архитектура Populous. Той ще бъде домакин на първия мач на 22 ноември и на финала на 18 декември.

Стадион "974"

Ако се чудите откъде идва 974, веднага спестяваме усилията ви да търсите отговора на въпроса. Това е международният телефонен код на Катар. Той съответства и на броя на транспортните контейнери, които са използвани за изграждането на стълбищата, павилионите, баните и частите от екстериора.

Проектирана от Fenwick-Iribarren Architects, цветната сграда отдава почит на морската история на Катар, както и на индустриалното наследство.

Контейнерите, много от които първоначално са били използвани за транспортиране на строителни материали до мястото на бъдещия стадион, се отличават с модулна стоманена конструкция, която е разработена, за да бъде демонтирана и използвана повторно. На стадиона, който е предвиден за 40 000 зрители, ще се играе първият мач в програмата за 30 ноември.

Стадион "Ал Джануб"

На юг от централната част на Доха в Ал Уакра се намира стадионът “Ал Джануб”, дело на AECOM и Zaha Hadid Architects. Сградата се отличава с широки форми и ще побере 40 000 зрители. Тук ще се проведе първият мач на 22 ноември.

Специфично за “Ал Джануб” е, че има прибиращ се покрив, чието предназначение е да предложи прохлада на футболистите и феновете от цял свят.

Отличителната форма на стадиона идва от традиционна местна рибарска лодка, която може да бъде видяна на пристанището на града.

След турнира съоръжението ще стане дом на местния футболен отбор Al Wakrah Sports Club.

Международен стадион "Халифа"

Единствената съществуваща сграда, преустроена за Световното първенство по футбол през 2022 г., е националният стадион на Катар, разположен на 10 километра от центъра на Доха. Наречен Международния стадион “Халифа”, той наскоро беше основно ремонтиран, за да увеличи капацитета си до 40 000 зрители - точно според стандартите на ФИФА.

Преди турнира стадионът, който е творение на Dar Al-Handasah, беше домакин на събития, включително Купата на Арабския залив и Азиатските игри.

Стадион "Ал Байт"

Този стадион ще бъде домакин на един от мачовете, планирани за 20 ноември. Наречен "Ал Байт", неговият дизайн препраща към традиционни палатки bayt al sha'ar, използвани от номадите в региона.

Стадионът побира 60 000 зрители, разпределени на четири трибуни. Има отличителна заострена форма, която е постигната с помощта на мембрана от фибростъкло. Към това трябва да добавим прибиращ се покрив, който е допълнен от модерна система за охлаждане на спортното съоръжение. По план след Световното първенство най-горният етаж със седалки ще бъде премахнат и ще се използва за подпомагане на изграждането на спортна инфраструктура в други страни.

Стадион "Ал Тумама"

Традиционна шапка гафия, носена от мъжете в целия Близък изток, е използвана като източник на вдъхновение за изграждането на кръглия стадион Al Thumama от катарския архитект Ibrahim M Jaidah. Разположен на юг от Доха, той е предназначен за 40 000 футболни фенове. Първият мач на стадиона ще бъде изигран на 21 ноември.

Уникалният му дизайн има и функционална цел. Той ще предпазва зрителите от слънцето "по подобен начин, както се използва гафията за покриване на главата от топлината". Допълнително е предвидена охлаждаща система, захранвана със слънчева енергия.

Стадион "Ахмад бин Али"

Британското архитектурно студио Pattern Design и инженерната фирма Ramboll строят за този декоративен стадион в покрайнините на Доха, който служи като маркер за вход и изход към пустяната. Той се отличава с богато украсен метален екстериор, който препраща към традиционните катарски фасади, наречени Naqsh.

Както на всички други спортни съоръжения, които ще бъдат използвани по време на първенството, откритият терен ще бъде изкуствено охлаждат, за да се осигури комфорт на играчите и техните 40 000 фенове. Първият мач тук ще се състои на 21 ноември.

Стадион Education City

Наричан „диамант в пустинята“, стадионът Education City е осмото и последно място, предвидено за Световното първенство по футбол в Катар през 2022 г. Той е по проект на Fenwick-Iribarren Architects и Pattern Design. Първият мач на стадиона ще се изиграе на 22 ноември. Дизайнът впечатлява с формата си, която съответства на традиционната арабска архитектура. Проектиран е да отклонява силната слънчева светлина и да може да бъде осветен през нощта.

След като бъде излъчен победител на форума, има планове мястото да бъде превърнато в спортен център за квартал Education City, където се намира. Най-горният етаж на стадиона ще бъде трансформиран в университетски класни стаи и пространства за събития.