Световното първенство по футбол несъмнено е най-голямото спортно събитие на планетата. Държави от всички континенти се борят със зъби и нокти, за да спечелят право да участват на него. За мащабите му красноречиво говори огромната зрителска аудитория. Турнирът през 2018 г. например е привлякъл 3,572 милиарда зрители – това е около половината от населението на планетата!

Само финалът между Франция и Хърватия е привлякъл 1,12 милиарда души публика, сочат данни на ФИФА, пише The National News.

Тази година 32 отбора отново ще се борят за купата в Катар. Тяхното участие върви ръка за ръка със солидни парични стимули. Шампионът Франция на Световното първенство по футбол през 2018 г. грабна чек за 38 милиона долара. Четири години по-късно наградният фонд определено ще е по-щедър.

Първенството в Катар започва след малко повече от месец, на 20 ноември. Домакинът Катар ще играе срещу Еквадор на Al Bayt Stadium.

Награден фонд

ФИФА е заделила общ награден фонд от 440 милиона долара за Световното първенство през 2022 г.

Ето как той ще бъде разпределена според постиженията:

Шампионите ще получат 42 милиона долара, а техните подгласници - 30 милиона долара. Отборите, класирали се на трето и четвърто място, ще получат съответно по 27 милиона и 25 милиона долара.

8 хотела, които отварят врати на прага на Световното по футбол в КатарПътуващите, които все още не са резервирали място за престой, ще се радват да чуят, че няколко нови хотела са планирани да отворят преди началото на турнира.

От пето до осмо място: 68 милиона долара ( по 17 милиона долара на отбор).

От девето до шестнадесето място: 104 милиона долара ( по 13 милиона долара на отбор).

От 17-то до 32-ро място - 144 милиона долара ( по 9 милиона долара на отбор).

Освен това всеки отбор, който се е класирал за надпреварата, ще получи преди нея 1,5 милиона долара, с които да покрие разходите си по подготовката.

Световното първенство по футбол в Катар е последното, в което ще участват 32 отбора. След четири години в САЩ, Мексико и Канада техният брой ще бъде 48.