Повечето милиардери в САЩ са натрупали състоянието си в резултат на успехите на компанията, която са основали или от богатството, което са наследили по семейна линия.

В списъка от 760 ултра богати хора обаче, Forbes посочва няколко големи изключения от това правило.

Всъщност, едва 26 от най-заможните американци не са нито предприемачи, нито наследници. Те са натрупали 10-цифрено нетно състояние като служители в компании, които не са създали, пише BusinessInsider.

Започвайки от обикновени работници, са се изкачили до най-високите позиции в корпоративната йерархия на технологични гиганти, хедж фондове и банки.

Сред тези изключения са:

- Изпълнителният директор на Apple Тим Кук

- Изпълнителният директор на JPMorgan Джейми Даймън

- Бившият изпълнителен директор на Microsoft Стив Балмър

Състоянието на Стив Балмър се оценява на 143 млрд. долара, според индекса на милиардерите на Bloomberg. То се дължи най-вече на близо 4-процентния дял в акциите на Microsoft.

Как се става милиардер?Според Марк Кюбан да бъдеш богат няма никакви недостатъци

За първи път той се присъединява към софтуерната компания през 1980 г. като асистент на тогавашния президент Бил Гейтс, а от 2000 г. до 2014 г. е главен изпълнителен директор. Забележително е, че се нарежда на шесто място в списъка на Bloomberg, само с една позиция и 3 млрд. долара по-малко от съоснователя на технологичната компания.

Бившият главен изпълнителен директор на Google Ерик Шмид (21 млрд. долара), бившият главен софтуерен архитект на Microsoft Чарлз Симони (7,3 млрд. долара), бившият вицепрезидент на Facebook Джеф Ротшилд (5,7 млрд. долара) и бившият президент на eBay Джеф Скол (4,3 млрд. долара) също са сред най-богатите милиардери в списъка на Forbes, които са натрупали състоянието си без да притежават собствена компания или наследство.

В изключенията попадат още бившият оперативен ръководител на Meta Шерил Сандбърг (2 млрд. долара) и бившият главен изпълнителен директор на eBay Мег Уитман (3 млрд. долара).

Бъдещето на Apple: Кои са възможните наследници на Тим КукВ интервю с Дуа Липа, Тим Кук повдигна тема, която в Apple почти никога не засягат: плана за приемственост по отношение на ръководството

В технологичната индустрия милиардите си сами са спечелили главният изпълнителен директор на Snowflake Франк Слутман (3,5 млрд. долара), Тим Кук от Apple (2,1 млрд. долара), главният изпълнителен директор на Oracle Сафра Катц (1,8 млрд. долара) и ръководителят на AMD Лиза Су (1,1 млрд. долара).

В сферата на глобалните финанси изключения са изпълнителният директор на Veritas Capital Рамзи Мусалам (9 млрд. долара), Джейми Даймън от JPMorgan (2 млрд. долара), бившият главен изпълнителен директор на Goldman Sachs Лойд Бланкфейн (1,2 млрд. долара), както и висшите ръководители на Blackstone, KKR и Silver Lake.

Компаниите с най-висок корпоративен рейтинг в светаСелекцията е изготвена въз основа на анкета сред 620 000 изпълнителни директори, бизнес лидери, инвеститори в частни капитали, банкери, финансисти

Само двама души от списъка са станали милиардери извън сферата на технологиите и финансите.

Това са Тор Питърсън (2,4 млрд. долара), бивш ръководител на отдела за търговия с въглища в гиганта Glencore и Пол Савил, председател и бивш главен изпълнителен директор на строителната компания NVR.

Все по-малък е броят на служителите, които забогатяват, работейки за някой друг или за компания, която не е тяхна собственост, но глобални лидери в класацията на изключенията доказват, че е възможно да си част от клуба на милиардерите, без да си предприемач или наследник на фамилия с огромно състояние.