Над 250 от най-богатите милиардери и милионери в света отново призоваха водещите икономики да въведат по-високи данъци върху състоянието им.

В отворено писмо до политическите лидери, събрали се на годишния Световен икономически форум в Давос, подписалите го богаташи заявиха, че искат да отправят ясно послание:

"Облагайте с данък нашето изключително богатство."

"Изненадани сме, че не успяхте да отговорите на простия въпрос, който задаваме от три години: кога ще обложите богатството ни?", се казва в писмото.

"Нашето искане е просто: искаме да обложите с данък нас, най-богатите в обществото. Това няма да промени из основи стандарта ни на живот, няма да лиши децата ни, нито ще навреди на икономическия растеж на нациите ни.

Но ще превърне крайното и непродуктивно частно богатство в инвестиция за нашето общо демократично бъдеще."

Подписалите писмото, озаглавено "Горди да плащаме повече", са представители на17 държави и включват наследницата на Disney Абигейл Дисни, сценариста Саймън Пег и Валери Рокфелер, наследница на известната американска фамилия.

Мъск, Арно, Безос: С колко забогатяха милиардерите от 2020 г. насамАко настоящите тенденции се запазят, светът може да види първия си трилионер след десетилетие

Призивът идва малко след като Oxfam заяви, че петимата най-богати хора в света са увеличили повече от два пъти огромното си богатство от 2020 г. насам и предупреди, че светът може да има първия си трилионер в рамките на десетилетие.

В същото време, благотворителната организация заяви, че ако настоящите тенденции се запазят, бедността няма да бъде изкоренена за още 229 години.

"Милиардерите използват изключителното си богатство, за да трупат политическа власт и влияние, като едновременно с това подкопават демокрацията и световната икономика", заяви Брайън Кокс, подписал писмото "Горди да плащаме повече" и актьор, който играе главната роля на милиардера Логан Рой в сериала на HBO "Наследници".

"Отдавна е време да действаме. Ако избраните от нас длъжностни лица откажат да се справят с тази концентрация на пари и власт, последиците ще бъдат ужасни", добавя Кокс.

„Наследници“ е големият фаворит за наградите „Еми“Поредицата за семейството на медийния магнат Рой е начело на всички претенденти с 27 номинации за четвъртия си и последен сезон

Ново проучване, проведено от Survation по поръчка на "Patriotic Millonaires", което беше публикувано заедно с отвореното писмо, също установява, че някои от най-богатите хора подкрепят по-високи данъци върху доходите си.

В проучването са участвали над 2300 респонденти от богатите страни от Г-20, които притежават активи за инвестиране на стойност над 1 млн. долара, без да се включват жилищата им.

Тези активи ги нареждат сред най-богатите 5% на планетата.

74 % от анкетираните подкрепят по-високи данъци върху богатството им за справяне с кризата с разходите за живот и за подобряване на обществените услуги, докато три четвърти от анкетираните подкрепят 2% данък върху богатството на милиардерите, а над половината (54%) смятат, че изключителната концентрация на богатство е заплаха за демокрацията.

"Вече знаем какво е решението за защита на нашите институции и стабилизиране: това е облагане на крайното богатство. Това, което ни липсва, е политическата сила, за да го направим. Дори милионери и милиардери като мен казват, че е време. Елитите, които се събират в Давос, трябва да се отнесат сериозно към тази криза", заяви Абигейл Дисни.

За $250 млрд. повече: Нужен ли е глобален минимален данък за милиардери?Тази сума се равнява на едва 2% от близо 13 трилиона долара богатство, притежавано от 2700 свръхбогати

Понастоящем ефективният личен данък на милиардерите често е много по-нисък от този, който плащат другите данъкоплатци с по-скромни средства, тъй като те могат да съхраняват богатството си в подставени дружества, които ги прикриват от подоходния данък, заяви през октомври миналата година Данъчната обсерватория на ЕС в своя доклад за избягването на данъци в световен мащаб през 2024 г.

"Според нас това е трудно да се оправдае, защото рискува да подкопае устойчивостта на данъчните системи и социалната приемливост на данъчното облагане", коментира директорът на обсерваторията Габриел Зукман.

Личният данък на милиардерите в САЩ например се оценява на близо 0,5%, а във Франция, която иначе облага с високи данъци, достига до нула, изчислява обсерваторията.

Според изчисленията на организацията, стартирането през 2018 г. на системата за автоматично споделяне на информация за сметките е намалило три пъти размера на авоарите, държани в офшорни данъчни убежища. Споразумение от 2021 г. между 140 държави допълнително ограничава възможностите на мултинационалните компании да намаляват данъците си чрез осчетоводяване на печалби в държави с ниски данъци, като предстои да бъде определен глобален минимум от 15% за корпоративното данъчно облагане.