През октомври Русия е генерирала 11,3 млрд. долара нетни приходи от петрол. Според изчисления на Bloomberg, цитирани от Business Insider, печалбите през месеца са най-високите за страната от май 2022 г. насам, когато цените станаха нестабилни след избухването на войната.

Износът на петрол през октомври представлява около една трета от общите нетни приходи на страната за месеца, според официални данни на финансовото министерство.

Бумът на петролните постъпления на Москва през октомври идва почти година след като страните от Г-7 наложиха таван на цените от 60 долара за барел с цел да се ограничат приходите от петрол в руския военен портфейл, като в същото време се съхрани световната търговия.

ЕС ще даде на държавите членки правото да спрат вноса на руски газ Окончателният вариант на проекта ще трябва да бъде официално одобрен от ЕП и държавите членки, преди да влезе в сила

Въпреки това през октомври Русия е успяла да продаде 99% от износа си на над ценовия таван от 60 долара за барел, според изследване на института KSE. Данните за месеца сочат, че петролът, изнесен от големите пристанища на Русия, се продава средно за 79,40 долара за барел.

Износът от държавата е увеличен благодарение на флота от кораби в сянка, превозващи суровината. Това са плавателни съдове, които нямат подходяща застраховка, изключени са от системите за проследяване или умишлено крият самоличността си. По данни на Bloomberg тази година "тъмният флот" е транспортирал около 45% от руския износ.

Русия също така успява да заобиколи санкциите, като се насочва от предишния си основен пазар в Европа към алтернативи като Индия и Китай.

Благодарение на руските продажби икономиката на страната остава привидно устойчива в периода след налагането на мащабните санкции заради инвазията ѝ в Украйна.

Путин пристига на ключова визита в ОАЕ и Саудитска АрабияЕнергетиката вероятно ще бъде в центъра на дискусиите между Путин и близкоизточните лидери, особено след срещата на ОПЕК+ миналата седмица

Официалните оценки сочат, че брутният вътрешен продукт на Русия е нараснал с 5,5% през третото тримесечие спрямо година по-рано - в обратна посока на спада от 3,5% през същия период на миналата година.

Business Insider пояснява, че икономическата статистика, идваща от Русия, е почти невъзможно да бъде проверена.

Въпреки успешните резултати, Игор Липсиц, известен руски икономист, каза пред Reuters миналия месец, че "реалната ситуация е лоша" за икономиката на страната.