Най-големите производители Саудитска Арабия и Русия, както и няколко други ключови членове от ОПЕК+, ще удължат доброволното си съкращаване на доставките на суров петрол до края на второто тримесечие. Под ОПЕК+ се разбира коалицията на Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници, ръководена от Рияд и Москва.

Саудитска Арабия ще удължи доброволното си съкращаване на производството на суров петрол с 1 млн. барела дневно до края на второто тримесечие, съобщи в неделя държавната Саудитска агенция по печата, като се позовава на официален източник от Министерството на енергетиката. По този начин производството на суров петрол в Рияд ще бъде приблизително 9 млн. барела дневно до края на юни, се казва в съобщението, цитирано от CNBC.

Русия ще съкрати производството и експортните си доставки с общо 471 000 барела дневно до края на юни, заяви на свой ред руският вицепремиер Александър Новак, цитиран от руската държавна агенция ТАСС. През първото тримесечие Москва доброволно беше намалила доставките си с малко повече от 500 000 барела на ден.

Ключовите производители от ОПЕК Ирак и ОАЕ също ще удължат доброволните си съкращения на производството от съответно 220 000 и 163 000 барела на ден до края на второто тримесечие.

Още през ноември страните от ОПЕК+ предприеха официална политика за колективно намаляване на добива си с 2 млн. барела дневно до края на 2024 г. Отделно от официалната стратегия на групата, няколко производители от ОПЕК+, включително водещите сили Саудитска Арабия и Русия, обявиха, че доброволно ще намалят доставките си с общо 2,2 млн. барела на ден до края на първото тримесечие на тази година.

Последното съобщение за намаляване на добива идва на фона на спадащата цена на петрола, която от началото на годината до голяма степен се колебае в тесен интервал от 75 до 85 долара за барел, въпреки съкращенията на доставките от ОПЕК+, постоянните морски атаки на хутите по ключовия маршрут в Червено море и продължаващия риск от разширяване на рисковете от войната на Израел срещу подкрепяната от Иран палестинска войнствена групировка „Хамас“ в ивицата Газа. Част от тази подкрепа за цените в краткосрочен план се компенсира от по-ниското търсене на фона на предстоящата сезонна поддръжка на рафинериите в най-големия вносител на суров петрол в света - Китай, която обикновено се засилва през второто тримесечие.

За разлика от официалните промени в политиката, доброволните съкращения не изискват единодушното съгласие на групата и заобикалят необходимостта от разпределяне на съкращенията или увеличенията на производството между членовете на ОПЕК+. Обикновено извънредните корекции на добива не се оспорват от страните от ОПЕК+, стига да са в съответствие с духа на съществуващата политика - понастоящем допълнителните съкращения надграждат общоприетите.

Следващите преговори за политиката на групата ще се проведат през юни, като дотогава независими доставчици на данни от трети страни ще са финализирали оценките си за базовия производствен капацитет на членовете на групата - нивата, на които се определя квотата на всяка страна. По-високата базова линия води до по-висок производствен лимит, което позволява на производителите да се възползват от по-големи приходи в условията на високи цени.

В края на януари саудитският петролен гигант Aramco обяви, че преустановява дългогодишните си планове за увеличаване на капацитета си за производство на суров петрол от 12 млн. барела на ден на 13 млн. барела на ден до 2027 г., като по-късно саудитският министър на енергетиката принц Абдулазиз бин Салман обясни решението с прехода към зелена икономика.