Във вторник саудитската държавна компания Aramco обяви, че спира плановете си за увеличаване на капацитета си за производство на суров петрол от 12 млн. барела на ден на 13 млн.

В изявление най-големият износител на суров петрол в света заявява, че Министерството на енергетиката на Саудитска Арабия му е наредило да поддържа максималния си устойчив капацитет (МУК) на сегашните нива, няколко години и милиарди долари, след като получи директива за увеличаване на производствения капацитет до 13 млн. барела на ден до 2027 г.

Aramco, която стана публична през 2019 г., не разкрива причината за решението на министерството и заявява, че ще актуализира насоките си за капиталовите разходи, когато резултатите за цялата 2023 г. бъдат обявени през март.

МАЕ повиши прогнозата си за търсенето на петрол през 2024 за трети пътПоследната възходяща ревизия на агенцията е със 180 000 барела дневно повече от предишната прогноза


В 7 ч. лондонско време цената на суровия петрол сорт Брент с доставка през март се повиши с 0,24% спрямо предходната цена при затваряне на пазара на ниво 82,60 долара за барел. Контрактите за WTI с доставка през март се повишиха с 0,35% до 77,05 долара за барел.

Съобщението от вторник идва на фона на нарастващата загриженост за перспективите пред търсенето на петрол в световен мащаб, предвид напредващия глобален преход към декарбонизация, който хвърля сянка върху дългосрочните инвестиционни проекти в областта на изкопаемите горива.

Според годишния доклад на Международната агенция по енергетика, публикуван през декември, световното търсене на петрол се очаква да нарасне с 2,3 млн. барела на ден през 2023 г. до 101,7 млн. Но МАЕ отбеляза, че това "прикрива въздействието на по-нататъшното отслабване на макроикономическия климат".

"Ръстът на световното търсене през 4Q 2023 е ревизиран надолу с почти 400 хил. барела дневно, като Европа компенсира повече от половината от спада", посочват от агенцията, цитирани от CNBC. "Забавянето ще продължи и през 2024 г., като глобалният прираст ще намалее наполовина до 1,1 млн. барела дневно, тъй като ръстът на БВП в основните икономики ще остане под тенденцията."

Най-големите консуматори на въглища не могат да се откажат от тях скороКитай и Индия ще стимулират търсенето на този тип твърдо гориво въпреки зелените си амбиции


Саудитска Арабия е начело на кохортата от гласове в рамките на коалицията на Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници - известни под общото наименование ОПЕК+ - които настояват за стратегия за двоен енергиен преход, която все още да използва петрол и газ, докато възобновяемите източници не станат достатъчни за задоволяване на световното търсене, за да се избегне недостигът на енергия в световен мащаб. Критиците оспорват този подход като самоцелен за производителите на изкопаеми горива, които трупат огромни печалби, откакто западните санкции отрязаха достъпа до руски морски суров петрол и петролни продукти след инвазията на Москва в Украйна.

В качеството си на фактически лидер на ОПЕК Рияд често задава тона на политиката на групата, в която свободният производствен капацитет и произтичащата от това възможност да се управляват цените осигуряват политическо влияние. Това беше илюстрирано критично по време на разногласията между тежките сили на ОПЕК+ Саудитска Арабия и Русия през пролетта на 2020 г., които предизвикаха кратка ценова война, тъй като и двете държави увеличиха добива си и наводниха пазара, преди да се помирят месец по-късно, за да реагират на пандемият.

Там, където бензинът не е проблем: Страните с най-евтино гориво в светаСредната цена на бензина в света е 1,30 долара за литър. Към 1 януари 2024 г. средната цена на бензина в САЩ е 0,911 долара


Рияд спира по-нататъшното увеличаване на капацитета - и намалява способността си да завладее допълнителен пазарен дял - в момент, когато САЩ произвеждат безпрецедентен обем суров петрол въпреки политиките на президента Джо Байдън, насочени към климата.

Саудитска Арабия се намира на кръстопът за растеж, тъй като Рияд се стреми да диверсифицира икономиката си от преобладаващата зависимост от приходите от нефт и газ в рамките на програмата "Визия 2030", стартирана от саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман. Тази инициатива Саудитска Арабия се фокусира върху 14 гигапроекта, включително индустриалния комплекс Neom.