Трима американски военнослужещи са загинали, а най-малко 34 са били ранени при нападение с дрон от страна на подкрепяни от Иран бойци срещу американски войски в североизточна Йордания, близо до сирийската граница, съобщиха късно в неделя президентът Джо Байдън и американски официални лица.

Това е първият смъртоносен удар срещу американски сили от избухването на войната между Израел и “Хамас” през октомври и бележи сериозна ескалация на напрежението, обхванало Близкия изток.

"Макар че все още събираме фактите за това нападение, знаем, че то е извършено от радикални, подкрепяни от Иран бойни групировки, действащи в Сирия и Ирак", каза Байдън в изявление, цитирано от Reuters. "Не се съмнявайте - ще потърсим отговорност от всички замесени лица в избрано от нас време и по избран от нас начин".

От мисията на Иран към ООН са категорични, че страната не е замесена в нападението.

Китай притиска Иран за ограничаване на атаките на хутите в Червено море Пекин има много лостове за натиск над Техеран, но контролът му далеч не е абсолютен
"Иран няма никаква връзка и не е имал нищо общо с нападението срещу американската база", се казва в изявлението на мисията, публикувано от държавната информационна агенция ИРНА. "В региона има конфликт между американските сили и съпротивителните групи, които отвръщат на атаките с ответни удари."

По време на обръщението си Байдън помоли за минута мълчание за тримата убити военнослужещи по време на предизборно събитие в Южна Каролина, като добави: "Ние ще отговорим", а министърът на отбраната на страната Лойд Остин повтори тази заплаха.

Според изявление на Централното командване на САЩ най-малко 34 служители са ранени при нападението, но се очаква броят им да нарасне, тъй като все повече хора търсят помощ. Осем души от персонала са били евакуирани от Йордания за оказване на грижи на по-високо ниво, но са в стабилно състояние.

Двама американски служители разказват пред информационната агенция, че дронът е нанесъл удар в близост до казарма рано сутринта, което обяснява големия брой жертви.

Ислямска съпротива в Ирак, организация, която е чадър за подкрепяни от Иран радикални бойни групировки, признава, че е извършила нападения срещу три бази, включително една на йорданско-сирийската граница.

От Ливан до Сирия: В кои региони САЩ и Иран могат да влязат в пряк сблъсъкЗасега двете страни избягват пряката конфронтация, но напрежението расте
Нападението разпалва страховете от по-широк конфликт в Близкия изток. След нахлуването на бойни групи на “Хамас” в Израел и отговора на израелските сили американските военни в региона са били атакувани повече от 150 пъти от подкрепяни от Иран групировки в Ирак и Сирия.

Американски военни също така бяха обстрелвани от подкрепяните от Иран хутски сили в Йемен, които редовно атакуват търговски кораби, преминаващи през водите на Червено море край бреговете на Йемен.

Въпреки че досега САЩ поддържаха официалната линия, че не водят война в региона, те отвръщаха на ударите, таргетирайки военния потенциал на хутите в Йемен.

Байдън е подложен на натиск по отношение на Иран

Опонентите на Байдън от Републиканската партия се възползваха от нападението, прилагайки го като доказателство за неуспеха на президента демократ да се противопостави на Иран, докато неговите пълномощници нанасят удари срещу американските сили в целия регион.

"Единственият отговор на тези нападения трябва да бъде унищожително военно отмъщение срещу терористичните сили на Иран. Всичко по-малко ще потвърди, че Джо Байдън е страхливец", коментира в изявление сенаторът републиканец Том Котън.

Кои са хутите и какво следва в Червено море?Групировката се закани да продължи атаките си срещу кораби след ударите на САЩ и Обединеното кралство
Лидерът на републиканците в Сената на САЩ Мич Макконъл на свой ред е категоричен, че бездействието на Байдън окуражава враговете на Съединените щати в Близкия изток.

"Времето да започнем да се отнасяме сериозно към тази агресия беше много преди още смели американци да загубят живота си", категоричен е Макконъл.

Високопоставен служител на подкрепяната от Иран палестинска групировка “Хамас”, Сами Абу Зухри обаче контрира:

"Смъртта на трима американски войници е послание към американската администрация, че ако убийствата на невинни в Газа не спрат, тя трябва да се изправи срещу цялата нация. Продължаващата американско-ционистка агресия в Газа е в състояние да взриви ситуацията в региона".

Първите американски жертви вдигнаха цените на петрола

Съобщението на Вашингтон за първи американски жертви в региона повишиха моментално фючърсите върху петрола. Още в първите часове на понеделник както сортът West Texas Intermediate, така и Brent регистрираха скок, който много анализатори не изключват да продължи.

Империята отвръща на удара: САЩ и Великобритания атакуваха хутите в ЙеменТова създава опасения за ескалиране на войната в региона на Близкия изток
“В крайна сметка всичко ще зависи от реакцията на САЩ и от това дали Иран ще предприеме действия, насочени към затваряне на Ормузкия проток”, коментира пред MarketWatch Тарик Захир, управляващ член на Tyche Capital Advisors. "Намираме се на прага на ескалация на ситуацията, която може да окаже сериозно влияние върху потока от суров петрол".

Повишението на фючърсите на петрола започна през миналата седмица, като те достигнаха до най-високата си стойност от ноември насам, но ръстът се дължеше отчасти на прекъсването на производството в САЩ и на по-оптимистичните очаквания около икономическия растеж, акцентира MarketWatch и цитира Крис Уестън, ръководител на отдел "Изследвания" в австралийската брокерска компания Pepperstone:

"Суровият петрол вече има вятър в гърба си, така че това само ще предложи по-нататъшен ръст. С оглед на изборите в САЩ по-късно тази година Байдън трябва да намери баланс между нарастващата агресия, която потенциално излага на опасност живота на американските военнослужещи и може да повиши разходите за живот, и същевременно да покаже решителна позиция срещу терора”.

От началото на войната между Израел и “Хамас” досега цените на петрола отбелязаха краткотрайни повишения, свързани със събитията в Близкия изток, но не успяха да натрупат трайна премия заради геополитически риск. Нападенията на подкрепяните от Иран бойци хути срещу корабоплаването в Червено море наложиха пренасочване на танкери и товарни кораби, като за суровия петрол това се отрази на физическия пазар, но не прекъсна потока от Близкия изток.