Германски гражданин е арестуван по обвинение за шпионаж в полза на китайските тайни служби и изтичане на информация от Европейския парламент.

Това съобщи федералната прокуратура на Германия. Мъжът е обвинен и в шпиониране на членове на китайската опозиция в Германия, допълва CNBC.

Предполагаемият шпионин е наречен Джиан Г. и е идентифициран като служител в екипа на депутат в Европейския парламент от 2019 г. Местни медии съобщиха, че въпросният евродепутат е Максимилиан Крах от крайнодясната AfD. CNBC не може да потвърди независимо тази информация.

Говорител на AfD заяви, че съобщенията за ареста на служителя на Крах са "дълбоко обезпокоителни", без да потвърди директно дали е имало такова задържане. Партията ще направи всичко възможно, за да подкрепи разследването, добави говорителят.

"През януари 2024 г. обвиняемият многократно е споделял информация за преговори и решения в Европейския парламент с работодателя си от разузнавателната служба", се казва в изявлението на федералната прокуратура.

Според обвинението служителят е арестуван в понеделник, а днес съдия трябва да вземе решение относно заповедта за арест и мерките за задържане. Обвиненията са следствие от разследване на германските вътрешни разузнавателни служби.

"Ако се потвърди, че е имало шпионаж в полза на китайските разузнавателни служби от страна на Европейския парламент, то това ще бъде атака срещу европейската демокрация отвътре. Който е наел такова лице, носи отговорност", заяви германският министър на вътрешните работи Нанси Файзер в публикация в X.

В понеделник други трима германски граждани бяха арестувани по обвинения в споделяне на информация с тайните служби на Китай за германски изследвания на нови технологии, които имат военна употреба, съобщи федералният прокурор.

Китайското посолство в Германия не отговори веднага на запитването на CNBC за коментар.

Във вторник китайското външно министерство отхвърли твърденията за шпионаж в Германия, като заяви, че "шумотевицата" около подобни обвинения има за цел да дискредитира и потисне Китай, съобщи Reuters. Министерството изрази надежда, че Германия ще спре да използва т.нар. шпионска заплаха за манипулиране на политически разкази.

Вчера бяха арестувани и двама граждани на Обединеното кралство за шпионаж в полза на Китай, допълва CNBC.