Тристранният пакт за отбрана и сигурност между Австралия, Обединеното кралство и САЩ, известен като AUKUS, няма да предизвика надпревара в ядреното въоръжаване в Индо-тихоокеанския регион.

Това заяви заместник-държавният секретар на САЩ по въпросите на контрола на въоръженията и международната сигурност, цитиран от CNBC.

Рамката за сигурност има за цел да укрепи стабилността, а не да "създаде проблем", коментира посланик Бони Денис Дженкинс. "Има известна невярна информация относно целта на AUKUS и това, което се опитваме да направим", допълни тя.

Алиансът AUKUS е създаден през 2021 г., за да отговори на регионалните опасения от нарастващата военна мощ и влияние на Китай. Той включваше придобиване от Австралия на атомни подводници с други елементи на сътрудничество в областта на отбраната.

Китай реагира, като предупреди за опасност от надпревара във въоръжаването, както и за разпространение на ядрени оръжия.

"Много е важно страните да разберат, че целта не е да се създава надпревара и каквито и да било състезания във въоръжаването. Подводниците с ядрени двигатели са разрешени съгласно Договора за неразпространение на ядреното оръжие и Австралия няма да се превърне в държава с ядрени оръжия", заявиха от AUKUS.

Посланик Дженкинс допълни, че партньорите от алианса ще продължат да работят с Международната агенция за атомна енергия, за да гарантират, че "правим всичко, за да имаме най-високите стандарти за експлоатация".

В последните си забележки Китай обаче отново повтори предупреждението си, че западните сили в пакта за сигурност AUKUS провокират разделение и рискуват разпространението на ядрени оръжия в южната част на Тихия океан.

"Чрез AUKUS САЩ се стремят да доведат до разработване на ядрени подводници в региона, което нарушава целите на Договора за свободна от ядрени оръжия зона в южната част на Тихия океан и създава сериозни рискове от разпространение на ядрени оръжия", заяви говорителят на външното министерство Ван Уенбин.

Той обвини САЩ, че под фалшив претекст вкарват "още повече държави в групировката", като добави, че "Китай винаги се е противопоставял на блоковата конфронтация в този регион".

По-рано този месец министрите на отбраната на страните от AUKUS заявиха, че обмислят сътрудничество с Япония по стълб 2 от рамката на AUKUS. Той включва области като киберпространството, изкуствения интелект, квантовите технологии и подводните способности.

"Признавайки силните страни на Япония и нейните тесни двустранни партньорства в областта на отбраната с трите държави, обмисляме сътрудничество с Япония по проекти за усъвършенствани способности по Стълб 2 на AUKUS", се казва в изявлението.

Посланик Дженкинс обясни, че няма "график за Япония или която и да е друга държава, с която се консултираме за допълнителни партньорства".

"Изключително важно е да проведем един много обмислен процес. Това са дискусии, които ще водим с държавите въз основа на нещата, които смятаме за важни за това, което могат да донесат допълнителните партньори", допълни тя.

Междувременно, Русия предупреди, че рискът от "пряк военен сблъсък" между нея и ядрените сили на Запада се увеличава.

"Западът опасно балансира на ръба на военен сблъсък между ядрени сили, който е изпълнен с катастрофални последици", заяви руският външен министър Сергей Лавров във видеопослание до участниците в Московската конференция за неразпространение на ядреното оръжие.

Коментарите идват, след като миналия уикенд Русия реагира гневно на приетия от Камарата на представителите на САЩ пакет от чуждестранна помощ за Украйна в размер на 61 млрд. долара.

Помощта е спасителен пояс за Украйна, чиито сили в източната част трябваше да нормират използването на снаряди на фона на недостига на доставки. Руските сили постигнаха успехи в региона на Донбас, а атакуваната страна настоява за повече системи за противовъздушна отбрана, артилерия и боеприпаси, за да обърне хода на войната.

Украинският президент Володимир Зеленски благодари на американските законодатели, като заяви, че приетият от законопроект "ще попречи на войната да се разшири, ще спаси хиляди и хиляди човешки животи и ще помогне на двете ни нации да станат по-силни". Той призова Сената да приеме законопроекта възможно най-бързо.