Нахлуването на руската армия в Украйна доведе до засилен и многопластов диалог между Киев и неговите западни съюзници, като доставката на военна помощ е един от ключовите му аспекти.

Към днешна дата в центъра на тази тема са танковете - бронираните бойни машини, подходящи за всякакъв терен, които революционизират начина на водене на бойни действия по време на Първата световна война. И въпреки че много анализатори предричат отдавна края на ерата на танковете, те остават крайъгълен камък за бойните способности на армиите и през XXI век.

В този ред на мисли, логично възниква въпроса кои са армиите с най-много танкове в света. Отговор дават от специализираната платформа Global Firepower в своята наскоро публикувана класация за танковите сили на различните държави през 2023 г.

Класацията включва основни бойни танкове като американския M1A2 Abrams и герамнския Leopard 2, но също така и средни и леки танкове, като тайландския Stingray. В статистиката не са включени бронетранспортьори или бойни машини на пехотата.

Ето и топ 5 на най-големите танкови войски в света.

Русия

Според статистиката на Global Firepower руските сили разполагат с 12 556 танка, като по този начин Руската федерация е световен лидер към днешна дата. От прототипи на Т-72 до свръхмодерния Т-14 "Армата", страната има повече тежки бронирани машини от общия брой на втория и третия - съответно Северна Корея (6 645) и САЩ (5 500).

Тук обаче авторите на класацията правят едно уточнение - от тези близо 13 000 активни бойни танка много малка част са на достатъчно високо технологично ниво. Платформата цитира статистика от 2021 г., според която оперативната бойна танкова сила на Русия е около 2600 танка, съставена от Т-72, Т-80 и Т-90, като още 400 модела Т-72 се използват за учения.

Само 1/4 от тях се считат за наистина модерни танкове - Т-72Б3/Б3М, Т-80-БВМ и Т-90А/М, които имат последно поколение системи за стрелба и прицелване. Това е и една от причините руските танкове да не могат да вземат предимство на бойното поле в Украйна, въпреки че превъзхожда украинските сили повече от 6 пъти, посочват от Global Firepower.

Според служител на Пентагона Русия е загубила половината от танковете си, откакто е започнала "специалната военна операция" на 24 февруари 2022 г.

Изтребителите от шесто поколение и надпреварата за въздушно господствоВъпреки че едва три държави имат бойни самолети от пето поколение, тези от следващото ниво вече са обект на сериозна конкуренция между различни региони Северна Корея

Вторият по големина танков парк в света принадлежи на Северна Корея, която разполага с 6 645 танка.

Корейската народнодемократична република поддържа бронирани способности от времето на Корейската война (1950-1953 г.), когато първото ѝ бронирано подразделение, 105-а бронирана бригада, участва в нахлуването в Южна Корея. То се състои от 120 танка Т-34/85 съветско производство.

След войната севернокорейската армия се превъоръжава със съветски Т-34/85, а по-късно с Т-55 и с Type 59, произведени в Китай. Въпреки че вече са стари като технологии, анализаторите смятат, че те продължават да са на въоръжение, наред с местни разработки като Chonma-ho (Летящ кон) и Pokpung-ho (Буря).

В крайна сметка се смята, че тези танкови сили не могат да се сравняват със съвременните основни бойни танкове въпреки числеността си. Военен блогър, цитиран от Visualcapitalist, ги нарича "слаби и жалки" - особено в сравнение с южнокорейския К2 "Черна пантера" от четвърто поколение, смятан за един от най-модерните танкове в света.

САЩ

Съединените щати са третата танкова сила в света с 5 500 танка. Гръбнак на нейната армия продължава да бъде M1 Abrams, създаден от Chrysler Defense (сега General Dynamics Land Systems) през 70-те години на миналия век като заместник на по-старите танкове M60.

Той влиза за първи път в употреба през 1980 г., но не влиза в бой до войната в Залива в началото на 90-те години на ХХ век. Тогава над 2 000 танка са разположени в бойни части, като едва 23 са повредени или унищожени, по информация на Insider. Според източници от американската армия те са устояли дори на директни фронтални удари от Т-72 от съветската епоха и то с незначителни щети.

След Войната в Залива американската армия разработва M1A2 Abrams, който през последните две десетилетия непрекъснато се модернизира. Съвременният M1A2 тежи повече от 70 тона, задвижва се от газотурбинен двигател AGT1500, осигуряващ 1500 конски сили за скорост до 70 км/ч, и е въоръжен със 120-милиметрово основно оръдие, 50-милиметрова картечница M2 и двойка 7,62-милиметрови картечници M240.

Star Wars: Лазерите влизат на въоръжение в борбата срещу дроноветеМинистерството на отбраната на Великобритания обяви, че успешно е тествало ново лазерно оръдие - кулминация на пет години развойна дейност Китай

Четвъртият в света боен танков парк (4 950) е смесица от модерни и остарели модели. Затова и на 20-ия партиен конгрес Китайската народноосвободителна армия (НОАК) наскоро беше взето решение да се ускори модернизация на танковите сили на страната с хоризонт 2027 г., когато е стогодишнината на Китайската народна армия.

Най-модерният основен боен танк на Китай - Type 99 от трето поколение, е местна разработка. Въоръжен с основно оръдие с диаметър 125 мм - малко по-голямо от стандартното за НАТО 120 мм - и дизелов двигател с мощност 1500 конски сили, той е сериозна и много маневрена машина, акцентират от Global Firepower и посочват, че модернизираният вариант - Type 99A, дебютира през първата декада на 21 век.

Според редица спекулации Type 99/99A може да се конкурира с американския M1 Abrams. Дори това да е така, Китай изостава в разработката на моделите от четвърто поколение като руския Т-14 "Армата", южнокорейския К2 "Черна пантера" или японския Type 10.

Но това не трябва да успокоява западните държави. Благодарение на огромния си военен бюджет от 293 млрд. долара и добре развитата система за промишлен шпионаж китайската отбранителна индустрия е в състояние бързо да започне да произвежда военно оборудване на високо ниво, включително танкове.

Страната дори започна да тества безпилотни танкове през 2018 г.

Египет

Африка също има своя представител в класацията за най-големите танкови армии в света. Това е Египет със своите 4 664 танка, а основната бойна машина на египетската армия е Ramses II.

По същество този танк е силно модернизиран основен боен танк Т-55. Неговият първи прототип е доставен в Египет през 1987 след продължителни изпитания. Ramses II окончателно влиза в производство през 2004-2005 г.

На ранните етапи модернизацията е свързана единствено с огневата мощ и мобилността на танка, но на по-късните етапи се подобрява и нивото на защита. Корпусът на танка е модифициран, за да побере новия двигател, който има голяма прилика с този, използван от М60А3 (най-масовият основен боен танк в египетската армия).

Танкът е въоръжен със същото основно оръдие, използвано от M60A3, в допълнение към усъвършенствана система за управление на огъня.