Германия има уникална историческа отговорност да помогне за защитата на свободна и суверенна Украйна.

Основната европейска сила освен това има уникалната способност и опит да сформира по-голям европейски отговор, който да сложи край на престъпната терористична война на Владимир Путин по начин, който възпира бъдеща агресия на места като Тайван.

Това пише британският историк и политически анализатор Тимоти Гартън Аш в коментар за The Guardian.

„Като сигнал за намерението си да изпълни това свое двойно задължение - от миналото и за бъдещето, Берлин трябва не само да позволи на страни като Полша и Финландия да изпратят произведени в Германия танкове "Леопард 2" на Украйна. Самата Германия също трябва да направи това като част от координирано европейско действие", пише Тимоти Гартън Аш и допълва: Наречете го "Европейски план Леопард".

Коментарът му идва след речта на канцлера на Германия Олаф Шолц в Давос, по време на която той избегна да се ангажира с твърдо решение относно доставката на танкове „Леопард 2“ на Украйна. От думите му все пак стана ясно, че може да има положително решение на специалната среща на върха на западните министри на отбраната в петък.

Германският лидер твърди, че страната му е „стратегически свързана“ със САЩ, Франция и други „приятели и партньори“ и че всички решения относно оръжията трябва да бъдат част от колективните усилия в помощ на Украйна да спечели войната. В същото време държавите, които разполагат с танкове

„Леопард“, не могат да ги предоставят на Украйна без разрешение от Германия, която ги произвежда.

Ненаучените уроци на ГерманияБерлин трябва да намали зависимостта си не само от Русия, но и от Китай

Историческата отговорност на Германия идва на три етапа

„Преди осемдесет години самата нацистка Германия водеше война на терор на същата тази украинска земя: същите градове, села, а и понякога същите хора, които бяха жертви тогава, сега са жертви на Русия“, пише Тимоти Гартън Аш в своя анализ.

Той разказва за Борис Романченко, оцелял след четири нацистки концентрационни лагера, който бе убит от руска ракета в Харков. Историческото сравнение не е точно, отбелязва анализаторът, но опитът на Путин да унищожи независим съседен народ с военни престъпления, геноцид и безмилостни атаки срещу цивилното население е най-близката до действията на Адолф Хитлер през Втората световна война проява, до която Европа е стигала след 1945 г.

Поуката, която трябва да научим от тази история, не е, че германските танкове никога не трябва да се използват срещу Русия, каквото и да прави Кремъл, а че те трябва да бъдат използвани за защита на украинците, които бяха сред най-големите жертви както на Хитлер, така и на Сталин.

Вторият етап на историческа отговорност идва от това, което германският президент Франк-Валтер Щайнмайер честно описа като „горчивия провал“ на германската политика спрямо Русия след анексирането на Крим и началото на руската агресия в Източна Украйна през 2014 г.

Вместо да намали енергийната си зависимост от Русия, Германия допълнително я увеличи след 2014 г. до над 50% от общия си внос на газ, коментира Тимоти Гартън Аши посочва, че газопроводът "Северен поток 2" така и не е влязъл в експлоатация.

„Тази историческа грешка доведе до третия и последен етап“, пише анализаторът.

„Месец след нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари миналата година, група водещи германски фигури призоваха за незабавен бойкот на изкопаемите горива от Русия“, добавя той и припомня, че канцлерът Олаф Шолц се отказа от този радикален курс с аргумента, че той ще застраши „стотици хиляди работни места“ и ще потопи както Германия, така и Европа в рецесия.

„Вместо това страната положи впечатляващи усилия, водени от зеления министър на икономиката Робърт Хабек, за да се откъсне от зависимостта от руската енергия. Докато правеше това обаче, плащаше високи сметки, които бяха скочили точно поради въздействието на войната върху цените на енергията“, коментира Тимоти Гартън Аш.

Според внимателен анализ на Центъра за изследване на енергетиката и чистия въздух през първите шест месеца на войната Германия е платила на Русия около 19 милиарда евро за нефт, газ и въглища. За сравнение: целият военен бюджет на Русия за шест месеца през 2021 г. е бил около 30 милиарда евро, пише Аш, отбелязвайки, че все още няма налични достоверни данни за 2022 г.

Тимоти Гартън Аш заявява в коментара си, че тъй като голяма част от бюджетните приходи на Русия идват от енергия, неизбежното заключение е, че Германия е допринасяла за военния бюджет на Путин.

„Да, други европейски страни също продължиха да плащат на Русия за енергия, но никоя не носеше уникалната историческа отговорност на Германия към Украйна“, отбелязва той.


Испанският премиер призова в Давос за преговори с ПутинСпоред Педро Санчес би било възможно връщане към преговори с участието на Германия, Франция, Русия и Украйна в нормандския формат, установен преди началото на войната

Сега Германия е сред водещите поддръжници на военната подкрепа за Украйна, както и по отношение на хуманитарната, икономическата и финансовата помощ.

Що се касае до доставките на оръжия обаче, Берлин все още се колебае, смята анализаторът и цитира язвителните коментари на украинския външен министър Дмитро Кулеба: „Винаги има подобен модел: първо [германците] казват „не“, след това яростно защитават решението си, само за да кажат „да“ накрая.“

Притесненията на Берлин относно ескалация от страна на Русия в отговор на доставките на западно оръжие от по-висок клас – ескалация, която вероятно може да включва и първото използване на руско ядрено оръжие – се споделят от администрацията на Байдън във Вашингтон, отбелязва Тимоти Гартън Аш.

Няма обаче път напред без поемане на риск, смята той анализаторът.

Атакувайки системно цивилното население на Украйна, Путин вече ескалира. Сега той мобилизира огромните резерви от жива сила на Руската федерация и вероятно възнамерява да започне нова офанзива някъде тази година, допълва Тимоти Гартън Аш.

По думите му трезвият стратегически анализ показва, че единственият реалистичен път към траен мир е да се засили военната подкрепа за Украйна, за да може тя да си върне по-голямата част от собствената си територия и след това да преговаря за мир от силна позиция.

„Алтернативите са нестабилна безизходна ситуация, временно прекратяване на огъня или ефективно украинско поражение. Тогава Путин ще може да демонстрира на Си Дзинпин и други диктатори по света, че въоръжената агресия и ядреното изнудване могат да се отплатят щедро. Следваща спирка - Тайван.“


Какво ще се случи, ако Китай нахлуе в Тайван? Отговор на този въпрос дава американският мозъчен тръст CSIS, който разработва платформа за симулация на глобални конфликти

Точната комбинация от военни средства, необходими на Украйна, е въпрос, на който трябва да отговорят експертите, посочва Тимоти Гартън Аш.

Той включва повече противовъздушна отбрана, системи за разузнаване, боеприпаси и комуникационно оборудване, както и бронирани превозни средства.

Всяко широкомащабно украинско контранастъпление обаче вече ще изисква и модерни бойни танкове. „Леопард 2 е най-подходящият и най-разпространеният такъв танк“, отбелязва Тимоти Гартън Аш. Освен Бундесвера, повече от 2000 от тези танкове притежават 12 други европейски армии, допълва той.

Анализаторът коментира, че речта на Шолц в рамките на Световния икономически форум в Давос не дава признаци, че Германия може да преодолее собствения си вътрешен коктейл от страхове и съмнения и да защити свободна и суверенна Украйна.

Заставайки начело на плана за „Европейски Леопард за Украйна“ обаче, Шолц ще демонстрира лидерство, което целият запад би приветствал. Той също така ще научи правилните уроци от недалечната и съвсем близката история на Германия.