Почти двама на всеки петима главни изпълнителни директори на глобални компании се страхуват, че бизнесът им ще се окаже нежизнеспособен до 10 години заради все по-трудното намиране на талантливи работници и необходимостта да се адаптират към технологичните промени.

Това показва ново проучване на консултантската компания PwC, цитирано от The Guardian. To e публикувано малко преди началото на Световния икономически форум в Давос, който вече започна.

Почти три четвърти от главните изпълнителни директори (73%) в цял свят казват, че глобалният растеж ще намалее през следващата година – това е най-песимистичното заключение от 12 години насам.

McKinsey: бизнесът очаква по-високи оперативни разходи през 2023 г.Само 51% очакват увеличение на печалбите в следващите месеци. Преди шест месеца този дял е бил 65%.

Проучването на PwC установява, че 40% от главните изпълнителни директори в Обединеното кралство смятат, че технологичните възможности на тяхната компания не са достатъчно добри, за да постигнат стратегическите си цели, и смятат, че проблемът ще се влоши, ако не предприемат спешни действия. В резултат на това 86% от главните изпълнителни директори в Обединеното кралство заявяват, че ще автоматизират процесите, а 74% - че ще надградят уменията на служителите в ключови области, пише The Guardian.

„Бизнесът вече претърпя огромна трансформация през това десетилетие, като хибридната работа и облачните изчисления са сред най-големите промени.

Много изпълнителни директори обаче смятат, че настоящите им бизнес модели са неустойчиви и това означава още промени, казва Кевин Елис, председател и старши партньор в PwC UK.

По думите му става въпрос за фундаментални промени, изискващи големи инвестиции в хора, умения и технологии. Положителното е, че бизнесът се фокусира върху извършването на необходимите трансформации въпреки предизвикателствата, включително инфлацията и сериозният недостиг на умения, допълва Елис, цитиран от The Guardian.

Разпадането на икономическите връзки може да свие глобалното производствоМВФ предупреждава за спадове поради нарастващите търговски, миграционни и инвестиционни бариери

В отделно изследване две трети от 22-ма главни икономисти от частния и публичния сектор, анкетирани от WEF, смятат, че има вероятност да има глобална рецесия през 2023 г., като почти всеки пети казва, че това е изключително вероятно да се случи, пише още изданието.

Повече от половината очакват инфлацията да бъде висока в Европа тази година. Сред анкетираните има единодушие, че европейският растеж ще бъде слаб през 2023 г. Повече от 90% от икономистите прогнозират, че той ще бъде слаб и в САЩ.

„Тъй като две трети от икономистите очакват рецесия през 2023 г., световната икономика е в несигурна позиция“, казва Саадиа Захиди, управляващ директор на Световния икономически форум. „Настоящата висока инфлация, слабият растеж, високият дълг и силната фрагментация намаляват стимулите за инвестициите, необходими за връщане към растеж и повишаване на стандарта на живот за най-уязвимите в света.“

По-положително е, че прекъсванията на веригата за доставки не се очаква да причинят значително забавяне на бизнес дейността през 2023 г., казват главните икономисти пред WEF.