Иран също е предупредил Русия за възможността за „голяма терористична операция" на нейна територия преди клането в концертната зала край Москва миналия месец, свидетелстват източници на Reuters, запознати с въпроса.

При най-смъртоносното нападение в Русия от 20 години насам въоръжени лица откриха огън с автоматични оръжия срещу посетители на концерт на 22 март в Crocus City Hall, убивайки най-малко 144 души при атентат, за който отговорност поеха от ислямистката групировка "Ислямска държава".

Съединените щати също предупредиха Русия предварително, че се подготвя подобна акция, но Москва, дълбоко недоверчива към намеренията на Вашингтон, омаловажи тази разузнавателна информация.

Не така стоят нещт обаче, когато предупреждението идва от дипломатически съюзник, какъвто е случаят с Иран, което повдига въпроси относно ефективността на руските служби за сигурност. Москва и Техеран, две столици под западни санкции, задълбочиха военното си сътрудничество по време на двегодишната война в Украйна.

„Дни преди атаката в Русия Техеран сподели информация с Москва за възможна голяма терористична атака в страната, която е била получена по време на разпити на арестуваните във връзка със смъртоносни бомбени атентати в Иран“, посочва един от източниците на информационната агенция.

Иран арестува 35 души през януари, включително командир на базирания в Афганистан клон на Ислямска държава - ISIS-Khorasan (ISIS-K), които според местните служби са свързани и с двойните атентати на 3 януари в град Керман, при които бяха убити близо 100 души.

ISIS-K пое отговорност за атентатите в Иран, най-кървавите след Ислямската революция от 1979 г., а източници от американското разузнаване са категорични, че организацията е извършила както атаките на 3 януари в Иран, така и атаката на 22 март в Москва.

„Ислямска държава“ някога беше окупирала големи части от Ирак и Сирия, вдъхновявайки атаки на т.нар. „самотни вълци“ в много западните страни, но беше до голяма степен разбита през 2017 г. Въпреки това ISIS-K, един от най-страховитите ѝ клонове, отново си е поставил за цел да възроди терористичната си дейност. ISIS-K, кръстена на стар термин за регион, който обхваща части от Иран, Туркменистан и Афганистан, се появи в източен Афганистан в края на 2014 г. и бързо си създаде репутация на изключителна бруталност.

Сериозна операция

Втори източник на Reuters казва, че в информацията за предстояща атака, предоставена от Техеран на Москва, липсват конкретни подробности относно времето и точната цел.

„Членовете на ISIS-K бяха инструктирани да се подготвят за сериозна операция в Русия. Един от терористите, арестуван в Иран, каза, че някои членове на групата вече са пътували до страната“, казва той.

Трети източник, високопоставен служител по сигурността, добавя: „Тъй като Иран е жертва на терористични атаки от години, иранските власти изпълниха задължението си да предупредят Москва въз основа на информация, получена от тези арестувани терористи.“

Потърсен за коментра, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков завява: „Не знам нищо за това“. От иранското външно министерство и Белия дом също не са коментирали информацията.

Въпреки всичко официалната позиция на Москва към днешна дата е, че Украйна е свързана с атаката.

Ролята на Таджикистан

В нападенията в Керман, както и в това близо до Москва, са замесени таджикски граждани. ISIS-K агресивно е вербувала хора от бедната бивша съветска република Таджикистан, казват експерти по сигурността.

„Ислямска държава“ таи жестока омраза към шиитите – доминиращата секта в Иран и също цел на атаките на нейния филиал в Афганистан. Твърдолинейната сунитска мюсюлманска група гледа на тях като на вероотстъпници. През 2022 г. организацията пое отговорност за смъртоносна атака срещу шиитски храм в Иран, при която загинаха 13 души. Техеран идентифицира нападателя като гражданин на Таджикистан.

Предишни атаки на „Ислямска държава“, включват двойни бомбени атентати през 2017 г., насочени към парламента на Иран и гробницата на основателя на Ислямската република, аятолах Рухола Хомейни.