Избирателните секции в Русия вече са затворени, но така или иначе резултатът никога не е бил под въпрос: Руският президент Владимир Путин си осигури пети мандат чрез съмнителен от гледна точка на правилата на демокрацията вот.

Но изборите в Русия всъщност никога не са били свързани с демократичната процедура. За Кремъл категоричната победа на първия тур ще даде на действащия президент нова легитимност и ще изпрати ясно послание: Войната на Путин срещу Украйна се ползва с пълната подкрепа на неговия народ.

В обръщение към руския народ в навечерието на изборите Путин призова гласоподавателите да гласуват в знак на национално единство:

"Убеден съм, че вие разбирате през какъв труден период преминава сега нашата страна, пред какви трудни предизвикателства сме изправени в почти всички сфери. И за да продължим да им отговаряме с достойнство и да преодоляваме успешно трудностите, продължаваме да се нуждаем от единство и самочувствие."

Народът на Русия, добави Путин, "е едно голямо семейство!"

Това послание беше повторено от стопанина на Кремъл и след затварянето на избирателните секции. При появата си пред тълпа от млади активисти, носещ тенискa с надпис, възхваляващ самия него, руският президент заяви, че руснаците "са един отбор, всички руски граждани, които дойдоха до урните да гласуват".

Но преди вота президентът на Русия също така намекна за "много задачи пред нас" след преизбирането му, без да бъде категоричен в какво се изразяват точно те. В едно общо взето безгрижно интервю за правителствения пропагандист Дмитрий Кисельов Путин избегна преките отговори за това дали може да се очакват сътресения в правителството след изборите.

Запитан дали правителството на министър-председателя Михаил Мишустин ще оцелее след изборите, Путин отговори: "Трябва да говорим за това след изборите, след като бъдат преброени гласовете. Струва ми се, че сега това е некоректно. Но като цяло правителството работи доста задоволително."

Но сега, след като новият мандат на Путин е официализиран, пред Русия се очертава по-голям въпрос: Какво наистина следва?

Ще има ли пренареждане в Кремъл? Какви са действителните планове на преизбрания Путин? Анализатори, цитирани от CNN, се фокусират върху няколко основни въпросителни.

Като начало, ако президентският вот наистина е референдум за войната в Украйна, развързват ли резултатите от него ръцете на Путин да продължи да действа, както намери за добре?

По всичко личи, че по този въпрос руският президент има място за маневриране. Той изразява увереност относно развитието на ситуацията на бойното поле, особено след падането на източните украински градове Бахмут и Авдийвка. А в условията на колебание на Запада относно по-нататъшната помощ за Украйна - особено в Конгреса на САЩ, където все още се отлага приемането на важен пакет от помощи за Киев - изборният резултат му дава значително повече средства да реализира неговата визия.

В предизборното си интервю с Кисельов Путин изтъкна точно тази опорна точка. "Да преговаряме сега, само защото им свършват боеприпасите, е някак си смешно от наша страна", каза той, изразявайки увереност, че Украйна е в застой.

Но постепенният напредък на руските части в Източна Украйна е свързан с ужасяваща човешка цена. Продължават спекулациите, че на Путин и неговите генерали може да им се наложи да започнат нов кръг от следизборна мобилизация, за да попълнят редиците си. След първоначалните руски неуспехи в опита за обкръжаване на Украйна от три страни и превземане на Киев, през септември 2022 г. Путин обяви частична мобилизация. Но Русия остава блокирана в изтощителна война по протежение на 1000-километров фронт и някои наблюдатели смятаха, че Путин ще трябва да изчака до изборите, за да предприеме потенциално непопулярната стъпка на още едно голяма мобилизация.

Дали той ще прибегне до тази стратегия, за да реши проблема с човешките ресурси на фронта, предстои да видим, но едно е много вероятно - репресиите срещу руската вътрешна опозиция – или това, което е останало от нея – ще продължат с пълна сила.

В изказванията си след затварянето на избирателните секции в цяла Русия Путин направи необичаен ход: Той спомена името на покойния руски опозиционен лидер Алексей Навални, което дълго време не беше правил. Путин отдавна има навика да не споменава Навални, който почина миналия месец в руски затвор северно от полярния кръг. Но в отговор на въпрос за смъртта му и изключването на гласовете на опозицията по време на предизборната кампания руският президент наруши протокола и нарече смъртта на Навални "тъжно събитие", но отклони въпроса за честността на изборите, като смени темата - любима негова тактика.

"Що се отнася до г-н Навални, да, той почина - това винаги е тъжно събитие", каза Путин. "И други случаи е имало, когато са умирали хора в затворите. Не се ли е случвало това в Съединените щати? Случвало се е, и то не веднъж."

Това показва, смятат анализаторите, че Путин се усеща стъпил на сигурна почва.

Така или иначе, предвиждането на действията на руския президент след изборите е трудна задача. В краткосрочен план той е защитил икономиката си от санкции - неговите заводи за боеприпаси произвеждат повече от САЩ и европейските им съюзници, а политическият пейзаж е изчистен от всякаква конкуренция. Но войната винаги е непредсказуема. И каквито и да са усилията на Кремъл да обърне нещата в своя полза, дългосрочните проблеми на Русия - демографският спад, разходите за войни и санкции и присъщите проблеми на едноличното управление - едва ли ще изчезнат преди Путин да се кандидатира за шести мандат. И най-вероятно да го спечели.