Предполагаеми израелски военни самолети бомбардираха посолството на Иран в Сирия в понеделник, като според Техеран са били убити седем от неговите военни съветници, включително трима висши командири. Това се очаква да доведе до сериозна ескалация във войната на Израел с неговите регионални противници.

„Видяхме на мястото в квартал „Мезех“ в Дамаск служители на спешната помощ да се катерят върху развалините на разрушена сграда в дипломатическия комплекс, в непосредствена близост до основната сграда на иранското посолство. Отвън бяха паркирани автомобили на Спешна помощ. Иранско знаме висеше на стълб до отломките“, разказват репортери на Reuters от мястото на атаката.

„Остро осъждаме тази жестока терористична атака, която беше насочена срещу сградата на иранското консулство в Дамаск и уби редица невинни“, категоричен беше сирийският външен министър Фейсал Мекдад.

Посланикът на Иран в Сирия разкри на свой ред, че атаката е ударила консулска сграда в комплекса на посолството, където на последните два етажа е разположена резиденцията му.

Революционната гвардия на Иран обяви, че седем ирански военни съветници са загинали при удара, включително Мохамад Реза Захеди, старши командир в силите „Кудс“, елитна шпионска и паравоенна част на гвардията, която действа зад граница.

Израел отдавна е взел на мушка военните съоръжения на Иран в Сирия и неговите проксита в региона, но атаката в понеделник е първият път, когато е подложен на удар огромният комплекс на посолството. Тел Авив засили атаките срещу иранските проксита в региона успоредно с кампанията си срещу подкрепяната от Техеран палестинска групировка „Хамас“, която разпали войната в Газа с атаката си на 7 октомври. При нея бяха убити около 1200 души, а 253 взети като заложници. Повече от 32 000 палестинци са убити досега при последвалата израелска офанзива.

Израелската армия засили въздушните удари в Сирия срещу Корпуса на гвардейците на ислямската революция на Иран и подкрепяната от Техеран ливанска въоръжена групировка Хизбула, като и двете подкрепят сирийския президент Башар ал-Асад.

Запитан за удара, израелски военен говорител говори: „Ние не коментираме съобщенията в чуждестранните медии“. New York Times обаче цитира четирима неназовани израелски служители, които признават, че Израел е извършил атаката.

Мисията на Иран в ООН описа удара като "фрапантно нарушение на Устава на ООН, международното право и основополагащия принцип за неприкосновеността на дипломатическите и консулските помещения". Заявявайки, че ударът е „значителна заплаха за регионалния мир и сигурност“, иранската мисия призова Съвета за сигурност на ООН да осъди атаката, акцентирайки, че Техеран си запазва правото „да предприеме решителен отговор“.

Хизбула, ливанската групировка, смятана за най-мощния въоръжен представител на Иран в региона, от своя страна, обеща да отмъсти.

„Това престъпление няма да мине без врагът да получи наказание и отмъщение“, се казва в изявление на групата.

Мюсюлмански нации, включително Ирак, Йордания, Оман, Пакистан, Катар, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, остро осъдиха атаката, както и Русия.

Според иранските държавни медии Техеран смята, че цел на атаката е бил именно командир Захеди, който е бил военен съветник в Сирия и е ръководил силите „Кудс“ там и в Ливан до 2016 г.

Регионално напрежение

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър коментира, че Вашингтон остава "загрижен за всичко, което би довело до ескалация или до разширяване на конфликта в региона", но не очаква ударът да повлияе на преговорите за освобождаване на израелски заложници, държани от „Хамас“.

Анализаторите са разделени дали атаката срещу комплекса на иранското посолство ще предизвика засилване на насилието в региона.

Джон Алтерман от мозъчния тръст CSIS във Вашингтон казва, че атаката вероятно отразява убеждението на Израел, че подобни удари са възпиращи и правят по-широк конфликт по-малко вероятен.

„Израелците са убедени, че ако се отдръпнат, заплахата ще нарасне, вместо да намалее“, смята той. „Те смятат, че докато правят подобно демонстрации периодично, това ще възпира техните противници“.

Но Стивън Кук, анализатор в Съвета за международни отношения във Вашингтон, вижда потенциал за ескалация.

„Революционната гвардия на Иран може да разхлаби ограниченията върху подставените си лица в Ирак и Сирия, поставяйки американските сили отново в опасност“, предупреждава той. „Иранците биха могли също така да накарат Хизбула да засили атаките си срещу Израел, които стават все по-смели и многобройни така или иначе“.