Лидерите на Г-7 проведоха спешно видеоконферентно заседание след безпрецедентната атака на Иран срещу Израел.

Срещата беше председателствата от италианския премиер Джорджа Мелони, чиято страна е ротационен председател на Г-7, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Лидерите от групата заявиха, че са готови да вземат мерки срещу Иран в отговор на новите му действия по дестабилизация, става ясно от комюнике след срещата, разпространено от италианското ротационно председателство на Г-7.

"Ние настояваме Иран и неговите съюзници да прекратят атаките си и сме готови да вземем нови мерки сега в отговор на новите действия за дестабилизация“, заявяват лидерите на САЩ, Канада, Великобритания, Франция, Германия, Италия и Япония.

Те изразяват пълната си подкрепа за Израел и неговия народ, и потвърждават ангажимента си в подкрепа на сигурността на Израел.

„С действията си Иран направи още една крачка към дестабилизацията на региона и рискува да предизвика неконтролируема регионална ескалация. Това трябва да се избегне“, подчертават лидерите на Г-7 и заявяват готовност да работят за стабилизиране на ситуацията в Близкия изток, допълва Reuters.

Лидерите на Г-7 се ангажираха да засилят сътрудничеството си за предоставяне на повече хуманитарна помощ на палестинците в Газа, се казва още в комюникето от срещата.

Те поемат ангажимента да засилят сътрудничеството си, за да се сложи край на кризата в Газа, в това число и посредством продължаване на усилията за незабавно и устойчиво прекратяване на огъня и освобождаване на заложниците, държани от "Хамас".