Иран успешно е изстрелял балистична ракета с потенциален обсег от 2000 км, съобщават държавните медии в страната, цитирани от Reuters. Новината идва само два дни, след като началникът на въоръжените сили на Израел повдигна въпроса за възможността за "действия" срещу Техеран във връзка с ядрената му програма.

Иран, който има една от най-големите ракетни програми в Близкия изток, твърди, че оръжията му са способни да достигнат базите на заклетите врагове Израел и САЩ в региона. Представители на Ислямската република са категорични, че страната ще продължи да развива своята "отбранителна" ракетна програма въпреки противопоставянето на САЩ и Европа.

"Нашето послание към враговете на Иран е, че ние ще защитаваме страната си и нейните постижения. Посланието ни към нашите приятели е, че искаме да помогнем за стабилността в региона", обяснява иранският министър на отбраната Мохамадреза Аштиани, цитиран от новинарската агенция.

Държавната телевизия на Иран е излъчила няколкосекунден запис от това, което според нея е изстрелването на модернизирана версия на иранската балистична ракета Khoramshahr 4 с обсег на действие 2 000 км, която може да носи бойна глава с тегло 1 500 кг.

Иранските оръжия убиват със западни технологииПрез 2006 г. Иран незаконно придобива двигатели за дронове, произведени от германската компания Limbach Flugmotoren


Държавната информационна агенция IRNA, на свой ред, съобщава, че ракетата с течно гориво е наречена Kheibar, което е препратка към еврейски замък, превзет от мюсюлмански воини в зората на исляма.

"Изключителните характеристики на произведената в страната ракета Kheibar включват бърза подготовка и време за изстрелване, което я превръща не само в стратегическо, но и в тактическо оръжие", се казва в съобщението.

Израел, който Ислямската република не признава, вижда в Иран екзистенциална заплаха. Техеран твърди, че неговите балистични ракети са важна възпираща и ответна сила срещу Съединените щати, Израел и други потенциални регионални противници.

Саудитска Арабия и Иран - новият важен аспект на сблъсъка САЩ-Китай Лидерите на мюсюлманския свят възстановиха дипломатическите си отношения в Пекин


Във вторник най-високопоставеният израелски генерал повдигна темата за възможни военни действия срещу Иран, тъй като усилията на шестте световни сили за съживяване на ядреното споразумение с Техеран от 2015 г. са в застой от септември миналата година насам на фона на нарастващите опасения на Запада от ускоряването на ядрения напредък на страната.

Сделката, от която Вашингтон се отказа през 2018 г., наложи ограничения върху ядрените дейности на Иран, а това удължи времето, необходимо на Техеран да произведе достатъчно количество материал, нужен за създаване на ядрена бомба, ако реши да го направи.

Иран отрича да се опитва да създава подбно оръжие за масово поразяване.