Цените на петрола може да скочат до и дори над 100 долара за барел, казват наблюдатели на пазара пред CNBC, след като атаката на Иран срещу Израел разпали отново страховете от регионална война.

Иран е дом на огромни петролни ресурси и е третият по големина производител в петролния картел ОПЕК. Всяко прекъсване на капацитета му да снабдява световните пазари може да доведе до покачване на цените на петрола. Пазарите също така ще следят отблизо ситуацията в Ормузкия проток, който се намира между Иран и Оман и през който ежедневно протича една пета от световното производство на петрол, отбелязва CNBC.

„Всяка атака срещу съоръжения за производство или износ на петрол в Иран би повишила цената на суровия Брент до 100 долара, а затварянето на Ормузкия пролив ще доведе до цени в диапазона от 120 до 130 долара“, казва Анди Липоу, президент на Lipow Oil Associates.

Междувременно цените на петрола се търгуваха леко надолу в ранната сутрешна търговия в Азия, като фючърсите на сорта Брент паднаха с 0,14% надолу до 90,32 долара за барел, а фючърсите на американския West Texas Intermediate се търгуваха с 0,32% по-ниско до $85,39.

Иран изстреля над 300 дрона и ракети срещу Израел в събота вечерта, отбелязвайки първия случай, в който ислямската република предприема пряка военна атака срещу еврейската държава. Атаката беше в отговор на израелски удар по консулството на Иран в Дамаск, Сирия по-рано този месец. Техеран обвини Израел, че е бомбардирал част от посолството му на 1 април, убивайки седем ирански военни, включително трима висши командири.

Мисията на Иран към ООН обяви, че след въздушната атака „въпросът може да се смята за приключен“. Той обаче предупреди, че отговорът му ще бъде „значително по-тежък“, ако има нови ответни действия от Израел.

Съчетани с недостатъчно инвестиции в проучване и разработване на нефт от години, геополитическите трусове напоследък правят глобалните доставки на суров петрол по-уязвими, казва Джош Йънг, мениджър на активи в инвестиционната компания за нефт и газ Bison Interests. Ако тези доставки бъдат прекъснати, това увеличава шанса за супер скок на петрола доста над $100, посочва експертът пред CNBC.

„Мисля, че цените на петрола ще достигнат най-високите си стойности през този цикъл, поради десетилетие на недостатъчно инвестиции в проучване и развитие“, добавя Йънг.

Петролът е изправен пред значителен естествен спад в производството. Процентът на понижение за конвенционален петролен кладенец е около 15%, без никакви капиталови разходи, според оценките на Morgan Stanley.

Цените на петрола се покачиха през последните месеци поради смущения в търговията и забавяния, причинени от морските атаки в Червено море от хутите, които твърдят, че са солидарни с палестинския народ.

Засилване на санкциите срещу Иран?

Доминираща сила в близкоизточната политика, Иран финансира и подкрепя групи, които се противопоставят на Израел, като палестинската въоръжена групировка Хамас, ливанската Хизбула, йеменските хути и сирийската администрация на Башар ал-Асад. Продължаващият конфликт в Газа често е наричан прокси война между Израел и Иран.

Президентът на САЩ Джо Байдън осъди атаката на Иран срещу Израел, добавяйки, че Вашингтон е помогнал „да се свалят почти всички атакуващи дронове и ракети“.

„Нашият ангажимент към сигурността на Израел срещу заплахите от Иран и неговите подставени лица е непоколебим“, каза Байдън в социалната платформа X. Той обаче е предупредил израелския премиер Бенямин Нетаняху, че САЩ няма да участват в настъпателни операции срещу Иран, пише NBC News, цитирайки високопоставен служител на администрацията на американския президент.

Ако Иран продължи да ескалира военните действия, САЩ и техните съюзници ще бъдат под „нов натиск да засилят санкциите отново“, коментира главният икономист на Betashares Дейвид Басанезе след атаката.

Износът на ирански петрол се повиши през последните няколко години, като САЩ „изглежда пасивно приемат това като средство да поддържат световните цени на петрола надолу“, добавя той.

В други кътчета на стоковите пазари златото се възстановява след разпродажбите в петък, тъй като напрежението между Иран и Израел стимулира търсенето на т.нар. активи убежища.

Спот цените на златото се покачиха с 0,61% до 2 356,34 долара за унция, а фючърси за април са нагоре с 0,1% до $2358,5.