Горещият поход на златото към исторически връх на пръв поглед може да изглежда лесен за обяснение предвид нестабилния геополитически климат и мрачните перспективи пред световната икономика. Благородният метал е известен като "сигурно убежище" и общото мнение е, че цените на кюлчетата трябва да се повишат, когато лихвените проценти паднат - което много инвеститори очакват да се случи по-късно тази година, пише Fortune.

Все пак остава въпросът: защо златото поскъпва точно сега?

След като в продължение на месеци се търгува в сравнително стабилен диапазон, в началото на март златото започна да се покачва. Оттогава насам то е поскъпнало с 14% и остави след себе си поредица от дневни рекорди. Но геополитическото напрежение е високо от месеци, дори от години, и ако не друго, то сроковете за намаляване на лихвените проценти от Федералния резерв станаха по-мъгляви през последните седмици.

Опитни мениджъри и анализатори предлагат много различни отговори на въпроса кой или какво е довело златото до безпрецедентните му висоти: Дали това е централната банка, която се тревожи за ролята на долара като икономическо оръжие? Фондове, които залагат, че преминаването на Фед към по-ниски лихвени проценти е неизбежно? Армията от трейдъри, които са привлечени от златото просто защото то поскъпва? Упорита инфлация и притеснения за твърдо приземяване? Отслабващи валути? Предстоящи избори? Всичко изброено?

Кой купува?

Първо, лесният отговор: златото се купува от централните банки, както и големи институции и трейдъри, които се подготвят за преминаване към по-хлабави лихвени проценти. Китайските потребители са притеснени от намаляването на доходността на други активи и обезценяването на валутата. От друга гледна точка в платформата Reddit самопровъзгласили се "стейкъри" се хвалят, че трупат кюлчета и монети.

Но тези групи са последователна бича сила в продължение на месеци - или години в случая с централните банки - и не е ясно защо някой от тях може да купува с много по-голямо чувство на страх, алчност или превъзбуда. Анализаторите са въоръжени с по-добри пазарни данни, отколкото са имали някога преди, и все пак кумулативният отговор е разочароващо неясен: Това са всички наведнъж и никой конкретно.

Какво купуват?

Инвеститорите не са купували борсово търгувани фондове (ETF) - един от най-лесните начини за придобиване на злато.

"Това е един от най-странните феномени, които някога съм виждал в областта на ETF", казва пред Fortune Нейт Гераси, президент на ETF Store. "Това, което е особено интересно е, че търсенето на злато е много силно по други канали, като например покупки от централните банки и директни плащания от индивидуални и частни инвеститори."

Извличането на печалби от дългосрочни инвеститори, които са купили преди години, е начинът, по който Citigroup Inc. обяснява защо нетният приток на средства към ETF е бил особено слаб. Фактът, че стабилните и значителни изходящи потоци не са оказали по-голямо влияние върху цените, също подсказва за силно търсене на кюлчетата, които те са продавали - а централните банки биха били естествен купувач, според Джо Каватони, който ръководи ETF платформата на Световния съвет по златото.

"Има и други инвеститори, които купуват физическо злато, така че това не оказва влияние по никакъв начин. Познайте къде отива то: на извънборсовия пазар, прибрано от централните банки."

На по-големите фючърсни и извънборсови пазари търговската активност рязко се увеличава, което е сигнал, че в нея участват обичайните институционални купувачи - централни и инвестиционни банки, пенсионни и държавни фондове. Активността на опциите също се засилва и има очаквания, че цените на кюлчетата могат да се повишат още, тъй като дилърите бързат да покрият експозициите си.

Броят на сключените договори за фючърси в Ню Йорк се увеличава, което е знак, че дългосрочните залози на финансовите мениджъри са в подем, посочва Fortune. Но общият обем на търговията изпреварва броя на отворените договори - което подсказва за рязко нарастване на трескавата дневна търговия, в която алгоритмичните фондове се отличават.

Кога купуват?

Предимно в понеделник, сряда и петък. Пазарът на злато е известен с това, че е чувствителен към промените в икономическите данни на САЩ, и това стана още по-вярно, след като цените се повишиха в началото на март. Ключовите икономически съобщения в тези дни предлагат данни за силата на производството, работните места, БВП и инфлацията, а концентрираният подем на покупките, наблюдаван след данните, дава ясна представа за самоличността на най-влиятелните участници.

Но това само по себе си обърква анализаторите, тъй като последните данни са горещи, а инвеститорите на валутните и облигационните пазари реагират със залози, че завоят на Фед ще настъпи по-късно и ще бъде по-скромен, отколкото се очакваше преди няколко месеца.

Теоретично това би било негативно за златото, тъй като високите лихвени проценти намаляват привлекателността му в сравнение с доходоносните активи като облигациите. Инвеститорите също така повишават курса на долара, което прави метала много по-скъп за купувачите на водещите потребителски пазари: Китай и Индия.

Защо сега?

Това е основният въпрос. Явната дупка в общия наратив от последните пет седмици е, че макар все още да се очаква Фед да започне да намалява лихвите тази година - което би трябвало да е от полза за златото - много инвеститори всъщност са по-малко убедени в този момент, отколкото бяха преди няколко месеца.

Една от възможностите е, че някои инвеститори в злато вместо това се ориентират към перспективата за твърдо приземяване на американската икономика въз основа на последните данни и бързат да купят кюлчета заради ролята им на убежище.

"Ралито се противопоставя на адекватни размисли, особено когато става въпрос за все още високи лихвени проценти", казва Оле Хансен, ръководител на стратегията за суровините в Saxo Bank AS. "Мисля, че разказът се променя към лепкава инфлация и може би твърдо приземяване, подправено с много геополитическа несигурност и деглобализация, които стимулират търсенето от централните банки."