Рекордното рали на златото може и да продължи, тъй като инвеститорите се подготвят за намаляване на лихвените проценти, но според анализатори, цитирани от CNBC, среброто има всички шансове да изземе главната роля на пазара от жълтия метал през втората половина на годината.

Спот цените на златото в понеделник се повишиха до 2 178 долара за тройунция, след като в четвъртък миналата седмица достигнаха най-високата си стойност от 1979 г. насам.

Междувременно тези на среброто за последно се повишиха с 0,2% до 24,36 долара за тройунция. Контрактът, който поскъпна с над 5% през миналата седмица, в четвъртък се установи на най-високото си ниво от края на декември.

Цените на благородните метали се повишиха през последните седмици на фона на нарастващите очаквания за намаляване на лихвените проценти в САЩ. В четвъртък председателят на Федералния резерв Джером Пауъл заяви, че инфлацията "не е далеч" от нивото, на което трябва да бъде, за да може централната банка да започне да сваля лихвите.

Златото, което обикновено се счита за актив "сигурно убежище" в моменти на финансова несигурност, се повиши въпреки високите лихвени проценти и сравнително силния щатски долар.

"Ако погледнете корелациите на златото, това, което можете да видите, е, че всъщност въпреки разказа, че то е защитен актив, всъщност то се колебае между двете. Понякога може да се представя в съответствие с риска, а понякога срещу риска", посочва Маркъс Гарви, ръководител на стратегията за суровините в Macquarie. "Това, към което трябва да се върнете, е каква е основната причина за тези движения и защо златото реагира по един или друг начин, и мисля, че тук наистина нещото, което влияе много, са очакванията за намаляване на лихвените проценти. Това очевидно е положителен фактор за риска."

Гарви коментира също така, че краткосрочните данни за работните места и инфлацията в САЩ могат да определят дали цените на златото, които той окачествява като "невероятно устойчиви" досега, ще се изстрелят до 2300 долара или ще спаднат до около 2100.

"Среброто е благороден и индустриален метал едновременно. Ако наблюдаваме малко по-голямо засилване на глобалния растеж през тази година - което е нашият основен сценарий - тогава бих очаквал среброто да се превърне от относително по-слабо представяща се от златото инвестиция в по-изгодна от него през третото и четвъртото тримесечие на тази година."

Страхотна година за среброто?

Цените на златото и среброто традиционно показват силна положителна корелация, въпреки че понякога среброто е описвано като "по-бедният братовчед" на златото. По-рано през годината Институтът за среброто посочва в свой доклад, че през 2024 г. се очаква световното търсене да достигне 1,2 млрд. унции - второто най-високо ниво в историята. Миналия месец международната асоциация с нестопанска цел, съставена от различни представители на сребърната индустрия, посочва пред CNBC, че очаква среброто да има "страхотна година", особено по отношение на търсенето.

То се използва предимно за промишлени цели и обикновено се влага в производството на автомобили, слънчеви панели, бижута и електроника.

"Ето какво обикновено се случва със среброто: то се движи заедно със златото, но по-късно", казва Ранди Смолууд, главен изпълнителен директор на Wheaton Precious Metals. "Златото първо се изстрелва нагоре, а след това виждаме как среброто го прави по-бързо. То винаги се представя по-добре, просто закъснява."