Повече от една пета от световния капацитет за рафиниране на петрол е застрашен от затваряне, констатира консултантската компания Wood Mackenzie в анализ, публикуван в четвъртък, тъй като маржовете на бензина отслабват, а натискът за намаляване на въглеродните емисии се засилва.

От анализираните 465 рафинерии консултантската компания поставя около 21% от световния капацитет за рафиниране през 2023 г. под някакъв риск от закриване. Най-голям брой високорискови обекти се намират в Европа и Китай, което застрашава около 3,9 млн. барела дневно от капацитета за рафиниране, установяват още от Wood Mackenzie въз основа на своята оценка на нетните парични маржове, разходите за въглеродни емисии, собствеността, инвестициите в околната среда и стратегическата стойност на рафинериите.

В доклада се посочва, че има 11 европейски обекта, на които се падат 45% от всички високорискови инсталации. Около 30 европейски рафинерии вече са затворени от 2009 г. насам, сочат данните на браншовата организация Concawe, като близо 90 все още работят. Тази вълна от затваряния е предизвикана от конкуренцията на по-нови заводи в Близкия изток и Азия, както и от въздействието на пандемията от COVID-19.

Очаква се маржовете на бензина да намалеят до края на това десетилетие с намаляването на търсенето и облекчаването на санкциите срещу Русия, а очакваните данъци върху въглеродните емисии също ще започнат да се отразяват, показва анализът.

Оперативните разходи могат да нараснат толкова много, че "затварянето да се окаже единствената възможност", казва пред Reuters старши анализаторът по нефтопродукти и химикали на Wood Mac Ема Фокс.

Междувременно огромната нигерийска петролна рафинерия Dangote може да сложи край на продължилата десетилетия търговия с бензин от Европа за Африка на стойност 17 млрд. долара годишно, което ще окаже натиск върху европейските рафинерии, вече застрашени от затваряне поради засилената конкуренция. Рафинерията Dangote с капацитет до 650 000 барела дневно започна производство през януари, но не е включена в анализа на Wood Mac.

Седемте високорискови обекта в Китай са малки независими рафинерии. Понякога наричани "чайници", тези рафинерии са обект на по-строги правителствени разпоредби и се конкурират с по-големите интегрирани обекти, които обикновено са държавна собственост и използват по-напреднали технологии.