Ястребово настроеният Федерален резерв на САЩ и ескалиращия конфликт в Близкия изток доведе до широки разпродажби на световните пазари, като Уолстрийт и по-голямата част от европейските бенчмарк индекси завършиха миналата седмица с отрицателен резултат.

Цената на петрола се повиши до почти шестмесечен връх, след като Иран обеща да отвърне на нападението на Израел, докато други сигурни активи, като благородните метали и щатският долар, продължиха да се покачват като предпочитани убежища за инвестиции, пише Euronews.

През тази седмица инвеститорите ще запазят фокуса си върху геополитическото напрежение и реториката на централните банки относно паричната политика. Икономически показатели като индустриалното производство, търговския баланс и окончателния индекс на потребителските цени (CPI) в еврозоната ще дадат представа за финансовата обстановка. Сезонът на печалбите в САЩ ще продължи с още отчети, сред които този на Netflix, което ще повлияе на траекторията на пазара.

Колкото до Европа, в ЕС се увеличават залозите по отношение на паритета на еврото с щатския долар, обусловени от противоречивите послания, отправени от Европейската централна банка (ЕЦБ) и Федералния резерв на САЩ. ЕЦБ поясни, че възнамерява да започне намаляване на лихвените проценти през юни, а Фед може дори да отложи подобни действия за тази година, смятат експерти. Това разминаване се дължи на противоположните макроикономически тенденции в двете икономики. В еврозоната се наблюдава продължаващо охлаждане на инфлацията и икономическа стагнация, докато последният индекс на потребителските цени в САЩ отново се повиши, като страната се насочва към "меко приземяване", отбелязва Euronews.

Окончателните данни за инфлацията през март може да предоставят допълнителни доказателства за охлаждане на потребителските цени в еврозоната, увеличавайки вероятността ЕЦБ да приложи намаление на лихвените проценти през юни.

Положителни перспективи за Обединеното кралство

Индексът FTSE 100 беше единственият, който завърши миналата седмица с положителен резултат, подкрепен доброто представяне на акциите в енергетиката и минното дело. Няколко важни икономически данни ще бъдат в центъра на вниманието на регионалния пазар: статистиките за изменението на заетостта, данните за индекса на потребителските цени и продажбите на дребно. Въпреки че се очаква пазарът на труда да остане свит, има надежда, че потребителските цени ще осигурят положителна перспектива за инфлацията, посочва Euronews.

През февруари общата инфлация в страната се понижи до 3,4%, отбелязвайки значителен спад спрямо 4% през предходния месец. Базисната инфлация, която изключва храните и енергията, също намаля до 4,5% от 5,1% през януари. През март Английската централна банка запази лихвения си процент на най-високото ниво от 5,25%, но намекна за потенциални намаления, които са на дневен ред през тази година.

Уолстрийт очаква разгръщане на сезона на печалбите

Уолстрийт също отбеляза спад за втора поредна седмица на фона на изненадващо лепкавите данни за инфлацията. Разочароващите прогнози на JPMorgan за годината допълнително засилиха низходящия натиск в петък.

С разгръщането на сезона на отчетите в САЩ известните технологични компании ще започнат да обявяват резултатите си за първото тримесечие, начело с Netflix тази седмица. Акциите на стрийминг гиганта са нараснали с 28% от началото на годината благодарение на успеха на рекламния отдел и кампанията за борба с клиентите, които споделят пароли. През последното тримесечие на 2023 г. компанията е добавила 13,1 млн. нови абонати, с което общият брой на потребителите ѝ достига рекордните 260,8 млн. По данни на Nasdaq прогнозите за приходите ѝ за първото тримесечие са 9,3 млрд. долара, а оценката за печалбата на акция е 4,5 долара, което представлява скок от 14% и 56% спрямо предходната година.

На икономическия фронт в САЩ предстои да бъде публикувано изменението на продажбите на дребно за март, което обикновено се разглежда като индикатор за траекторията на инфлацията. Устойчивото нарастване на потребителските разходи означава положително доверие, произтичащо от стабилния пазар на труда, което съответно оказва възходящ натиск върху инфлацията. От друга страна, потиснатото потребителско доверие има тенденция да понижава инфлацията. Продажбите на дребно в САЩ показаха признаци на забавяне през януари и февруари, което предполага, че високите лихви и упоритата инфлация може да са натежали върху разходите на домакинствата.

Азия

Азиатско-тихоокеанските пазари се понижиха в понеделник, тъй като трейдърите анализират въздействието на масираните атаки с дронове и ракети на Иран срещу Израел през уикенда.

Японският Nikkei 225 падна с 1,27%, а широкообхватният Topix изтри 0,76%.

Южнокорейският Kospi се понижи с 1,19%.

В Австралия, S&P/ASX 200 отбеляза по-малка загуба в сравнение с други азиатски пазари, губейки 0,67%.

Индексът Hang Seng в Хонконг затвори с 1,5% надолу, докато CSI300 в континентален Китай се противопостави на тенденцията и нарасна с близо 1%.

Миналата седмица азиатските пазари показаха устойчивост, с изключение на Китай, който публикува мудни икономически данни.

Китай ще продължи да оповестява данните си за март, които ще дадат представа за траекторията на втората по големина икономика в света, особено данните за брутния вътрешен продукт за първото тримесечие. Страната си е поставила за цел да постигне 5% ръст на БВП до 2024 г., но според оценки на Reuters растежът през първото тримесечие е 4,6%. През 2023 г. БВП на Китай нарасна с 5,2%.

Други данни, които ще повлияят на пазарите в региона, са статистиките за изменението на заетостта в Австралия, индекса на потребителските цени на Нова Зеландия и Япония за първото тримесечие.