След като последният хитов доклад за работните места в САЩ показа продължаващата сила на американската икономиката, все повече трейдъри залагат, че Федералният резерв може да намали лихвените проценти само веднъж или два пъти тази година. Това е по-малко от последната средна прогноза на централните банкери на САЩ за намаления с три четвърти пункта. Вече има и залози, че Фед ще остави лихвите там, където са, пише в пазарен анализ The Wall Street Journal.

Тази промяна в нагласите се разглежда като предизвикателство за ралито на фондовия пазар, изградено върху надеждата, че икономиката ще се забави достатъчно, за да може Фед да намали разходите по заемите, но не и толкова, че да започне рецесия.

Вместо това перспективата, че темповете на икономически растеж и инфлация остават далеч по-високи от очакваното разтърси пазарите наскоро, изпращайки индекса Dow Jones Industrial Average до най-лошата му седмица от март 2023 г. Акциите се възстановиха донякъде след данните за работните места в петък, но индексът на сините чипове завърши седмицата със спад от 2,3%.

Инвеститорите на Уолстрийт ще получат нова гледна точка върху перспективите за лихвите през следващата седмица с данните за индекса на потребителските цени, които трябва да излязат в сряда. Инфлацията в САЩ се охлади значително от 40-годишните върхове, но два месеца на по-горещи от очакваното данни дадоха аргументи на Фед да продължи да изтъква търпеливия си подход към съкращенията на лихвите.

Горещите данни за инфлацията също така съвпадат с поредица от признаци, че растежът на САЩ е стабилен. През март страната е добавила много повече работни места, отколкото очакваха икономистите, като работещите стават по-продуктивни, а имиграцията продължава да стимулира заетостта. Цените на петрола и други суровини се покачват до многомесечни върхове. Жилищният пазар остава стабилен.

На фона на тази комбинация от данни някои представители на Фед казват, че искат да видят повече икономически показатели преди да действат. Президентът на Федералния резерв на Минеаполис Нийл Кашкари заяви миналата седмица, че централната банка ще отложи намаляването на лихвите, ако инфлацията не спадне. Президентът на Федералния резерв на Далас Лори Логан изрази загриженост, че спадът на инфлацията може да спре и предупреди, че е „твърде рано да се мисли за намаляване на лихвените проценти“.

Това променя очакванията от началото на годината, когато Уолстрийт залагаше на шест или седем намаления на лихвените проценти през 2024 г. Инвеститорите приветстваха перспективата, насочвайки се към акции и други по-рискови активи. Логиката е, че по-евтините кредити в резултат на по-ниските лихви улесняват достъпа на компаниите до парични средства, като същевременно повишават привлекателността на акциите спрямо облигациите.

Въпреки че намаляването на лихвените проценти изглежда по-малко неизбежно, засега икономическият растеж помагаше на акциите да се задържат близо до исторически върхове, отчасти защото подхранва печалбите на компаниите. Широкият борсов индекс на САЩ S&P 500 е нагоре с 9,1% от началото на тази година.

И все пак, с натрупването на данни за по-силна от очакваното американска икономика, инвеститорите се отказват от оптимистичните си залози, посочва WSJ.

Фючърсите, обвързани с лихвения процент на федералните фондове, показват, че лихвите ще завършат годината на около 4,75%, според FactSet - над прогнозата на представителите на Фед за 4,6% от март. Само преди няколко месеца тези данни показваха лихви под 4% за края на 2024 г.

Трейдърите на Уолстрийт все пак очакват централната банка да понижи лихвите през юни, „но Фед ще определи това като фина настройка, а не като драматична промяна в позицията на паричната политика“, по думите на Браян Джейкъбсън, главен икономист в Annex Wealth Management, според когото Фед не трябва да бърза.

От друга страна, колкото по-дълго чакат централните банкери на САЩ, толкова по-малка е вероятността да има съкращения тази година, смятат някои анализатори. Сред причините за това са и тазгодишните президентските избори – в разгара на кампанията Джером Пауъл би избегнал всякакви политически заплитания, за да запази имиджа на Фед като независима институция.

Друг момент, в който Фед и Уолстрийт се разминават, е нивото, на което лихвените проценти в крайна сметка ще се установят.

В петък управителят на Фед Мишел Боуман каза, че контролирането на инфлацията в света след пандемията вероятно ще изисква по-високи лихвени проценти от преди. Както и че увеличенията на ставките все още не са изключени.

„Въпреки че това не е моята основна перспектива, продължавам да виждам риск, че на бъдеща среща може да се наложи да увеличим допълнително лихвения процент, ако инфлацията се задържи или дори да се обърне“, каза тя.

На този фон известният икономист Мохамед Ел-Ериан отбеляза, че Федералният резерв е станал твърде зависим от данните и губи от поглед цялостната си стратегия.

Според главният икономически съветник в Allianz по-дългосрочната и по-стратегическа перспектива може да накара централните банкери да установят нова цел за инфлация, която е по-близо до 3%.

„Вместо да действа стратегически, Фед е прекалено зависим от данните и се е превърнал в спортен коментатор на живо“, каза Ел-Ериан пред CNBC и допълни, че това не е ролята на централната банка. „Тя трябва да действа стратегически, като котва и стабилизатор“, отбеляза икономистът.