Bitcoin поевтиня на фона на охлаждащото се търсене на специализирани борсово търгувани фондове и намаляващите залози за разхлабването на паричната политика на Федералния резерв.

Дигиталният актив падна с цели 5,3%, преди да се стабилизира леко и да се разменя за 66 920 долара към 8:15 ч. във вторник. Меме токените, които по-рано бяха предпочитани от тълпата, като Pepe и dogwifhat, също се понижиха, което доведе до най-големия двудневен спад на по-малките цифрови активи от около две седмици насам.

Цената на Ethereum (ETH) достигна най-ниската си стойност от 3 362 долара във вторник, след като спадът на Bitcoin изпрати голяма част от криптопазара в червената зона. ETH започна второто тримесечие на червено, въпреки че историческите данни сочат, че този период е бил добър за най-големия алткойн.

Тазгодишното рали на криптовалутите губи скорост, тъй като продължителният ценови натиск в САЩ кара инвеститорите да ограничат залозите за намаляване на лихвените проценти от страна на Фед, което засилва доходността на държавните ценни книжа и долара, отбелязва Bloomberg. Този контекст се отразява тежко на спекулативните кътчета на световните пазари, като сектора на дигиталните активи.

Променените възгледи за Фед оказват влияние "върху цялата криптовалута, където се наблюдава разпродажба от началото на седмицата - няма сектор, който да не е засегнат, особено тези, в които цените надминаха тези на Bitcoin през последните шест месеца, като меметата", казва Стефан фон Хаениш, ръководител на отдела за търговия в OSL SG Pte.

Кралят на криптото е загубил около 10% от достигането на връх от $73 798 в средата на март. Потокът от ежедневни притоци в американските спот-Bitcoin ETF-и намаля, натежавайки върху най-големия цифров актив. В понеделник инвеститорите изтеглиха 86 млн. долара от партидата от 10 продукта, които привлякоха около 12 млрд. долара, откакто започнаха да функционират на 11 януари, съобщава Bloomberg.

"Криптопазарът изглеждаше слаб след последните икономически данни от САЩ", казва Ричард Галвин, съосновател на DACM.

Данните показаха, че производството в САЩ неочаквано се е разширило за първи път от септември 2022 г. насам и че производствените разходи са се покачили. След доклада размерът на облекченията на Фед, включени в суаповите договори за тази година, се понижи до около 65 базисни пункта - по-малко от прогнозите на банкерите.

Предлагането на Bitcoin токени ще намалее наполовина този месец - събитие, което се случва веднъж на четири години и което някои трейдъри разглеждат като опора за криптовалутата. Други твърдят, че по-нататъшни печалби трудно ще бъдат постигнати, като се има предвид, че токените са поскъпнали четирикратно от началото на 2023 г.