Криптопазарът беше облечен в червено в петък след като няколко токена, включително Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH) и Solana (SOL), продължиха да се понижават в сутрешната търговия. Това може да е знак за волатилност преди Халвинга на BTC, тъй като трейдърите се опитват да преценят дали са оценили правилно събитието. А когато Bitcoin върви, обикновено е последван и от останалата част от пазара.

Цената на Bitcoin, криптовалута номер едно по пазарна капитализация, спадна с над 4% до петък вечерта до 63 400 долара, според CoinGecko, охлаждайки се, след многобройни исторически върхове през последните седмици.

Бързото приближаване на BTC Халвинга засилва волатилността, като инвеститорите с нетърпение очакват да видят дали стойността ще спадне - или ще се изстреля към още един нов рекорд.

В четвъртък глобалната инвестиционна компания AllianceBernstein прогнозира, че до края на 2024 г. кралят на криптото ще достигне 90 000 долара. Към бичите настроения на пазара се прибавя и нарастващата активност около Bitcoin ETF, които бяха одобрени по-рано тази година.

Халвингът - събитието, което се случва веднъж на четири години и при което се намаляват възнагражденията, които "миньорите" получават за поддръжка на мрежата – беше обявен, че ще се съсътои на 20-ти април. Преди малко повече от седмица обаче събитието се премести на 15 април, а Bitcoin вече беше изстрелял историческата си цена до 71 000 долара.

"ETF-ите сега представляват 4-5 милиарда долара от средния дневен обем на спот пазара на BTC", заяви в четвъртък пред Decrypt управляващият директор на Coinbase за Азиатско-тихоокеанския регион Джон О'Логлен. "Така че ETF-ите са 15 до 20% от общия обем на централизираните борси в световен мащаб".

Междувременно Ethereum се понижи с почти 6% през последните 24 часа до текуща цена от около 3 300 долара. Докато инвеститорите изчакват да видят дали Комисията по ценните книжа на САЩ (SEC) ще одобри спот ETF-и за дигиталната валута, инвестиционните компании - включително BlackRock и Grayscale – се борят с регулаторната агенция това да се случи.

Solana, която наскоро се раздвижи поради рязко нарасналата активност в търговията с т.нар. “meme tokens”, се понижи през последните 24 часа, като се срина с 8% до цена от около $171, само няколко дни след като прехвърли границата от $200 за първи път от повече от две години.