Един от най-големите криптоскептици сега е резониращ глас за разпространението на биткойна.

Лари Финк, главен изпълнителен директор на BlackRock нарече биткойн "индекс за пране на пари" още през 2017 г., а по-късно отхвърли криптовалутите като нещо, което клиентите му не искат да купуват. Днес той казва, че вярва в биткойна. Компанията му управлява най-бързо развиващия се фонд за дигиталната валута и е установила партньорства с някои от най-големите играчи в индустрията.

Обратът, който Финк прави в BlackRock, дава легитимност на биткойна и сигнализира за нарастващото желание на Уолстрийт да се възползва от пазар, който дълго време е смятан за Дивия запад на финансите. Чрез продажбата на биткойн в евтин и популярен борсово търгуван фонд BlackRock отвори вратата за масовите инвеститори да купуват и продават криптото толкова лесно, колкото и акции.

"Ние считаме, че основна част от нашата мисия е да предоставяме избор и достъп", казва в интервю за The Wall Street Journal Роб Голдщайн, главен оперативен директор на BlackRock. "Това е важна тема за нашите клиенти."

Устойчивостта на биткойн също изигра роля в това решение. Кратката история на токена е осеяна с крахове. И все пак след всеки срив започваше нов цикъл на подем, който привличаше все повече инвеститори. Днес цените на криптовалутата отново са на рекордни нива и се въртят около $70 000 - поход, който изглеждаше невероятен преди 16 месеца, когато криптоборсата FTX се срина по грандиозен начин. По това време цените на биткойн се колебаеха около $16 000.

Критици от бранша заявиха, че са изненадани от прегръдката на BlackRock към криптовалутите в светлината на репутационния риск, пред който е изправена компанията, предлагайки на клиентите си експозиция към такъв волатилен актив.

Джон Рийд Старк, бивш ръководител на Службата за прилагане на законодателството към Комисията за ценни книжа и борси, отбелязва, че е очевидно, че компании като BlackRock са в играта заради таксите.

"Иронията е прозрачна и крещяща, тъй като се предполага, че е децентрализирана, но какво по-децентрализирано от един гигант от Уолстрийт, който взема такси от всеки възможен ъгъл и продава нещо, което никой не разбира", казва Старк.

Понастоящем BlackRock печели средна такса от около 0,19% от активите в своя ETF за биткойни. Фондът вече е достигнал прага си за освобождаване от такси, който определя, че инвеститорите плащат 0,12% за първите 5 млрд. долара в активи или през първата година от стартирането на фонда. След изтичането на първата година таксата ще нарасне на 0,25%.

BlackRock твърди, че е проучвала криптоиндустрията в продължение на години, за да измисли стратегия за дигитални активи, и дава на клиентите си това, което искат. А възстановяването на биткойн след крипто срива през 2022 г. дава на компанията убеденост да се придържа към тази стратегия, пише WSJ.

BlackRock има известна заслуга за последния етап от ралито на биткойн. От деветте ETF-а, притежаващи криптовалутата, които стартираха през януари, нейният iShares Bitcoin Trust е водещ по нетен приток на средства. Всъщност ETF-ът е най-бързият, който някога е привличал активи за над 10 млрд. долара.

Много масови инвеститори започнаха да зареждат биткойн през юни, когато BlackRock се включи в надпреварата за стартиране на първия фонд поради почти перфектния рекорд на мениджъра на активи с приложенията за ETF.

Денис Келехер, президент и главен изпълнителен директор на Better Markets, група за надзор на финансовия сектор казва, че не е изненада, че компанията бързо се превръща в пазарен лидер в областта на биткойните.

"BlackRock има несравнимо проникване на пазара с несравнима дистрибуторска мрежа и маркетингова мощ. Всички тези атрибути осигуряват на инвеститорите от Main Street изкуствен комфорт".

BlackRock заема позиция по отношение на криптовалутите, която драстично се различава от тази на Vanguard, нейния най-голям конкурент. Основана от легендарния инвеститор Джак Боугъл, Vanguard заяви, че не планира да създава спот ETF за биткойни и няма да предлага продукти, свързани с крипто, на своята брокерска платформа. Компанията, която управлява активи на стойност 8,7 трилиона долара, нарече биткойн "по-скоро спекулация, отколкото инвестиция" в скорошна публикация в блога си.

Освен биткойн ETF, BlackRock е развила партньорства с някои от най-големите крипто играчи. Тя държи миноритарен дял в компанията за стабилни монети Circle Internet Financial и управлява повече от 25 млрд. долара резерви, подкрепящи USD Coin на Circle в държавен фонд за паричен пазар.

Компанията възприема криптото постепенно. По време на пандемията Рик Райдер, главен инвестиционен директор на компанията, започна да се занимава с биткойн фючърси в своите фондове. Според запознати Роби Митчник, ръководител на отдела за дигитални активи на BlackRock, също е помогнал на Лари Финк да се превърне в привърженик на биткойн.

2022 г. беше годината, в която позицията на Финк по отношение на криптото започна да се променя видимо, посочва WSJ.

На конферентен разговор през април същата година той заяви, че компанията проучва широко криптосектора и вижда повишен интерес от страна на клиентите. Същия месец BlackRock инвестира в кръга на финансиране на Circle в размер на 400 млн. долара, а до лятото -тихомълком стартира частния тръст - първия си спот биткойн продукт за институционални клиенти. Компанията създаде фонда със собствени средства и го разшири с външни инвеститори.

Същата година BlackRock представи партньорство с Coinbase, за да позволи на клиентите, които притежават биткойн да използват Aladdin, нейния набор от софтуерни инструменти, за управление на портфейлите им и извършване на анализ на риска. BlackRock вече използва Coinbase като попечител за своя спот биткойн ETF.

Криптоамбициите на BlackRock днес се простират отвъд краля на дигиталните валути. Мениджърът на активи е подал заявление в SEC за пускане на ETF, притежаващ етер - втората по големина криптовалута след биткойн и вътрешен токен в блокчейна на Етериум. Регулаторът има краен срок през май да предприеме действия по няколко такива заявления.