Bitcoin продължи да се срива днес, като падна с над $10 000 от историческия си връх миналата седмица. Последното понижение на флагманската криптовалута беше с 6,5% до $62 750 според Coin Metrics. През миналата седмица тя се изкачи до рекордните 73 679 долара.

"Тъй като ETF-ите изкупуват наличното предлагане на Bitcoin на свободния пазар и продължават да намаляват ликвидността, тези случаи могат да зачестят и да накарат хората да загубят вяра в дигиталната валута и да започнат да се отдръпват към други криптоактиви", казва Бартош Липински, главен изпълнителен директор на Cube Exchange пред CNBC.

Този ход помогна за повличането и на други криптовалути надолу. Ether загуби повече от 5% и последно се търгуваше за $3 287, след като миналата седмица надхвърли $4 000 за първи път от декември 2021 г. насам. Това е спад, който някои анализатори прогнозираха след обновяването на мрежата Dencun. Токенът на Solana спадна с 8%, Dogecoin се понижи с 7%, а XRP се смъкна с 2%.

Сред акциите, свързани с криптовалути, MicroStrategy се срина с 15%, а криптоборсата Coinbase спадна с 8%. Акциите на компаниите за добив на крипто се понижиха повсеместно, като най-големите от тях - Riot Platforms и Marathon Digital – се снижиха със 7% и 8%.

"Като цяло би било логично това отдръпване да е краткотрайно и ралито да се възобнови - въпреки че призракът на рецесията през следващата година е надвиснал над пазарите и може да смекчи ралито по начин, който да не сме в състояние да предвидим", посочва Липински.

Мечият пазар на Bitcoin започна миналата седмица, тъй като големи трейдъри решиха да прибират печалби, след като той се беше покачил с около 70% от началото на годината до своя връх миналата сряда. Данните от CryptoQuant показват масивен скок на инвеститорите, които продадоха Bitcoin с печалба на 12 март.

Успешното въвеждане на борсово търгуваните фондове за спот Bitcoin в САЩ по-рано тази година имаше ключов принос за ралито на криптото, което започна още преди стартирането на ETF в очакване на регулаторното им одобрение. В същото време интересът на инвеститорите и по-голямото търсене на дигиталната валута доведоха и до увеличаване на ливъриджа и до повишена волатилност.

Инвеститорите и анализаторите предупредиха, че през март трейдърите трябва да бъдат предпазливи, тъй като по-волатилните цени, съчетани с увеличаване на обемите на търговия, биха довели до отдръпване от дългосрочния възходящ тренд на Bitcoin. Наблюдателите на графики в повечето случаи твърдят, че кралят на криптото е на път към нови върхове, но по пътя си може да види и още резки корекции.