В края на февруари Тигран Гамбарян, ръководител на отдела за финансови престъпления на Binance, отлита за столицата на Нигерия, за да реши проблем: Правителството на страната обвинява най-голямата крипто борса в света за срива на местната валута наира.

Американецът, който е бивш специален агент на Службата за вътрешни приходи на САЩ (IRS), все още не се е върнал. Нигерийските власти са задържали Гамбарян и неговия колега Надим Анджаруала, гражданин на Обединеното кралство и Кения и регионален мениджър на Binance за Африка, казват семействата на мъжете пред The Wall Street Journal.

Двамата служители на Binance, които са държани в охранявана къща, не са обвинени в никакви престъпления. Правителството, което ги е поканило в Нигерия за срещи, не е обсъдило публично задържанията, посочва WSJ.

Нигерия, най-голямата икономика в Африка с население от повече от 220 милиона, е била изправяна пред много валутни кризи през годините. Това обаче е първият път, в който крипто играе главна роля.

Нигерийците се насочват към криптовалутите, за да защитят спестяванията си от нарастващата инфлация, достигнала близо 30% през януари, и падащата валута. Наира е една от най-зле представящите се в света тази година. Две трети от населението живее в бедност.

Приемането на криптовалутите в страната е второто най-голямо в света след Индия, според индекс, изготвен от доставчика на данни Chainalysis. Нигерийците са получили крипто транзакции на стойност около 60 милиарда долара през 12-те месеца до юни 2023 г.

Тъй като правителството определя кой може да обменя местната валута за долари и по какъв обменен курс, мнозина търсят убежище в цифровите валути, обвързани с щатския долар, известни като стейбълкойни, посочва WSJ.

Търговията с тях по същество се превръща в черен пазар, показващ неофициален обменен курс между местната валута и долара - много по-слаб от курсовете на правителството. Binance, най-популярната борса, се превръща в мястото за проверка на курса на черния пазар, според трейдърите на валута.

Байо Онануга, съветник на нигерийския президент, обвинява Binance в определяне на обменния курс за Нигерия и отвличане на ролята на централната банка.

„Криптовалутата трябва да бъде забранена в нашата страна или в противен случай кървенето на наира ще продължи с неотслабваща сила“, коментира той в публикация в X.

Новото правителство, което дойде на власт миналата година, се опита да опрости сложната система от множество официални обменни курсове и да даде на пазарните сили повече влияние върху стойността на валутата.

Но постоянната разлика между това, което правителството смяташе, че валутата струва, и курса на уебсайта на Binance се оказа непоносима.

Онануга казва пред WSJ, че Binance си сътрудничи с властите и се обсъждат компенсации за Нигерия.

Междувременно нигерийската комисия по комуникациите е наредила на телекомуникационните компании да ограничат достъпа до уебсайтовете на Binance и други крипто платформи.

Олайеми Кардосо, ръководителят на централната банка на Нигерия, предполага, че крипто платформите се използват за манипулиране на пазара.

В случая с Binance, казва той, 26 милиарда долара са преминали през нейната платформа в Нигерия през последната година - от източници и потребители, които централната банка не е могла да идентифицира адекватно. Той не посочва откъде идват данните.

Говорител на Binance казва пред WSJ, че компанията изисква всички потребители да преминат през строги проверки на самоличността. Въпреки че не коментира цифрата от 26 милиарда долара, той посочва, че не цялата търговия е свързана с наира, тъй като потребителите могат да търгуват една криптовалута за друга. Общият обем на търговията не трябва да се бърка с реални пари, преминаващи през борсата, добавя той.

„Работим в сътрудничество с нигерийските власти, за да върнем Надим и Тигран безопасно у дома при семействата им“, допълва той. „Вярваме, че ще има бързо решение на този въпрос.“

Binance позволява на купувачите и продавачите да търгуват помежду си, така че не определя цените, казва компанията в блог публикация. Когато има изключителна волатилност в наира, системата автоматично спира, за да предотврати манипулация. Трейдърите, които се опитват да манипулират пазара, биват изгонени, допълват от компанията.

Основана през 2017 г. в Китай, Binance не за първи път си навлича гнева на правителство. Тя отдавна работи без централа и под радара на регулаторите, предлагайки нелицензирана търговия чрез своя глобален уебсайт, посочва WSJ.

През ноември основателят на Binance Чангпенг Джао напусна поста главен изпълнителен директор и се призна за виновен в нарушаване на изискванията на САЩ срещу прането на пари. Компанията се съгласи да плати 4,3 милиарда долара глоби - най-големите, налагани някога на крипто компания. Джао в момента чака присъдата си в САЩ.

Нигерийският регулатор по ценните книжа заяви миналата година, че местно дружество на Binance работи незаконно и издаде заповед то да спре да предлага услугите си. Потребителите продължават да имат достъп до глобалния сайт Binance.com.

Миналата седмица Binance заяви, че ще спре всякакви услуги, включващи наира, нанасяйки удар на усилията си да възстанови бизнеса си на бързо развиващите се пазари.

Използването на криптовалути, обвързани с щатския долар, нарасна в страни от развиващия се свят. В икономики под финансов стрес - като Турция, Аржентина и Русия - местните жители се обръщат към крипто борсите и цифровите валути, подобни на долари в търсене на алтернатива.

Главният изпълнителен директор на Binance, Ричард Тенг, самият той бивш регулатор, се зарече, поемайки поста миналата година, че ще играе по правилата и ще се ангажира с държавните органи.

Историята на Тигран Гамбарян, на 39 години, и Надим Анджаруала, на 37, изглежда е част от това обещание.

Двамата кацат в Абуджа, столицата на Нигерия, на 25 февруари по покана на правителствени служители, които искат поредица от срещи, според техните семейства.

На следващия ден се срещат с представители на централната банка на Нигерия, регулатора по ценните книжа, както и с отделите за национална сигурност и за финансово разузнаване. Срещата продължава около два часа и според семействата на Гамбарян и Анджарвала, двамата представители на Binance са смятали, че е постигнат напредък, посочва WSJ.

Вместо това те са придружени обратно до хотела, в който са отседнали, и са помолени да опаковат вещите си. Отведени са в охранявана къща. Не е посочена причина за това.

Докато е бил специален агент в IRS, Гамбарян участва в спирането на борсата за дигитална валута BTC-e, която американските власти обвиниха в подпомагане на престъпността през 2017 г. Той се присъединява към Binance през 2021 г.

Анджаруала е работил в компания за рисков капитал и в Uber, преди да се присъедини към Binance през 2022 г. Нигерия е добавена към неговите отговорности през декември.

Нигерийски съд е издал заповед на 28 февруари, позволяваща на Комисията за икономически и финансови престъпления на страната да задържи мъжете за две седмици в очакване на разследване, според съпругата на Анджарвала, Елахе. Тя казва пред WSJ, че мъжете и техните семейства не са били информирани за какво става въпрос.

Във въпросната къща на двамата мъже им е разрешено да използват телефоните си от време на време, но винаги под наблюдението на охраната.

Съпругата на Гамбарян, Юки, казва, че говори с него чрез текстови съобщения два или три пъти на ден, когато му е позволено. Двамата имат две деца – на 10 и 4 години.

Мъжете гледат телевизия и им е позволено да излязат на балкона, за да пушат. Има икономка, която прави любимото смути със зелен сок на Анджарвала сутрин, казва още съпругата му Елахе, която се надява мъжът ѝ да се върне за първия рожден ден на сина им, който е следващата седмица.