Основателят на Binance Чанпенг Джао, който миналата седмица се призна за виновен по обвинения, свързани с неговата борса за криптовалути, няма право да напуска САЩ поне временно, съгласно решение на федерален съдия.

Джао беше освободен под гаранция от 175 млн. долара миналата седмица и има насрочено изслушване за произнасяне на присъда за 23 февруари. Прокурорите поискаха на Джао да бъде забранено да напуска страната преди произнасянето на присъдата, докато адвокатите му - клиентът им да може да пътува, като отбелязват в брифинг, че той "доброволно е долетял" до САЩ за признаването на вината си, съобщава CNBC.

Ричард Джоунс, съдия от Окръжния съд на САЩ в Сиатъл, е постановил, че Джао не може да се върне в ОАЕ "докато този съд не вземе решение по искането на правителството за преразглеждане". А в него се казва:

Binance се призна за виновна в пране на пари, плаща 4,3 млрд. долара глобаГлавният изпълнителен директор на най-голямата световна борса за криптовалути се оттегля от поста си


"В огромното мнозинство от случаите подсъдим мултимилиардер, който се е признал за виновен, заплашен е от възможно лишаване от свобода и живее в държава, която не екстрадира свои граждани в САЩ, би бил задържан".

Прокурорите заявяват, че вече са направили "изключителна препоръка", като са предложили на Джао да бъде разрешено да остане на свобода до произнасянето на присъдата. Според тях има риск Джао да избяга, но той "може да бъде овладян, като се изиска от него да остане в САЩ и му се попречи да се върне в безопасното убежище ОАЕ".

Миналата седмица Джао се съгласи да се оттегли от поста главен изпълнителен директор на Binance като част от споразумение за 4,3 млрд. долара с Министерството на правосъдието. Споразумението за признаване на вина разрешава многогодишно разследване на най-голямата борса за криптовалути в света.

Coinbase: Споразумението на Binance отваря нова страница за индустриятаМоже ли криптоиндустрията най-накрая да затвори главата с множеството скандали и проблеми?


Министерството на правосъдието на САЩ обвинява Джао и други лица в нарушаване на Закона за банковата тайна, като не са приложили ефективна програма за борба с прането на пари, и за умишлено нарушаване на икономическите санкции на САЩ "в изчислено усилие да се възползват от американския пазар, без да прилагат контрола, изискван от американското законодателство".

Binance ще продължи да функционира, но с нови основни правила. От компанията ще се изисква да поддържа и усъвършенства програмата си за съответствие, за да гарантира, че бизнесът ѝ отговаря на американските стандарти за борба с прането на пари. Binance също така трябва да назначи независим наблюдател по съответствието.