Великобритания е на крачка от приемането на закон за първия набор от правила за регулиране на криптосектора, според който участниците на пазара трябва да бъдат оторизирани, преди да предлагат услуги на потребителите.

Правилата са концентрирани върху технологията DLT или блокчейн, която е в основата на сектора и се разглежда като обещаваща за приложения като сетълмент на ценни книжа, съобщава Reuters.

Новият закон обхваща предлагането на криптоактиви, оперирането в платформа за търговия, размяната на криптоактиви срещу валути, предлагането на инвестиции и отпускането на заеми в криптоактиви.

Министерството заяви, че новите правила ще бъдат включени в търговското право, а няма да съществуват като самостоятелен режим.

"Малко вероятно е крипторегулацията да бъде лесно вкарана в съществуващата регулаторна рамка", обясни Джонатан Кейвил, адвокат в Pinsent Masons. "Реалността е такава, че тъй като пазарът се развива с бързи темпове, Обединеното кралство рискува да остане назад, ако не успее да привлече крипто бизнеса.", допълва той.

Криптопазарът иска глобален консенсус вместо При липсата на други правни рамки, правилата на ЕС ще служат като международни норми

Цялостното прилагане на правилата ще бъде ускорено, за да даде яснота на сектора, като вторичното законодателство ще бъде представено на парламента през догодина.

"На високо ниво подходът на Министерството на финансите съответства на това, което сме видяли в ЕС", заяви София Ле Весконте, съветник по финтех в адвокатската кантора Linklaters.

Понастоящем криптокомпаниите се сблъскват само с изискванията да имат предпазни мерки срещу изпирането на пари, въпреки че този месец Великобритания въведе правила за маркетинга на криптоактиви.

Съобщението на Обединеното кралство идва в момент на съживяване на криптосектора, след като биткойн, най-голямата криптовалута по тираж, загуби голяма част от стойността си на фона на FTX и други скандали през изминалата година.

Bitcoin доближи $35 000 и надхвърли най-високата си цена от 18 месеца Цената на Bitcoin достигна исторически връх през ноември 2021 г., като стойностите надхвърлиха над 65 000 долара

Миналата седмица биткойнът поскъпна до 38 872 щатски долара, което е най-високата му стойност от близо година и половина, поради засилващите се спекулации, че в САЩ предстои създаването на борсово търгуван биткойн фонд, допълва Reuters.

Още през юни Европейският съюз започна да прилага първия в света набор от всеобхватни правила за пазарите на криптовалути с цел създаване на регулаторна сигурност в блока.