От гледна точка на европейското законодателство, България ще е сред първите, които регулират дохода и работата с криптовалути.

Това заяви министърът на финансите Асен Василев, цитиран от БТА.

Той изтъкна, че от данъчна гледна точка, с новия пакет ресорни закони криптовалутите ще бъдат напълно регулирани, като данъкът ще е 10%.

По думите му, това ще даде юридическа яснота какво се случва с инвеститори, потребители и компании, които предлагат този вид услуги.

Министерството на финансите активно работи с БНБ и по проекта за дигиталното евро, напомни министърът.

Държавите с по-ниски доходи са водещи в приемането на криптовалутиИзползването на криптовалути е намаляло като цяло след имплозията на FTX през 2022 г.

Следващата регулация, която може да се случи и е позволено по ресорна евродиректива, е всички лицензирани финансови компании, които подлежат на такъв режим, да имат пряк достъп до сметки в БНБ.

По думите на министъра това означава, че не само банките, а и всички компании, които подлежат на лицензиране, ще могат да се включат към международната система за разплащане, без да трябва да минават задължително през търговски банки.

Това ще даде възможност за ускоряване на процеса, подобряване на услугите и възможност повечето от големите финтех компании да имат достъп до система за разплащане, директно свързана към Централните банки на света, каза министърът, цитиран от БТА.

Асен Василев: Ефектът от отлагането на еврозоната и Шенген е 4-5% от БВП 1 януари 2025 г. е новата целева дата за членство в еврозоната

„България има един ценен актив – системата „БОРИКА“, чрез който имаме евтин начин да се включим към сега съществуващите системи за разплащане и към цялата платежна инфраструктура на света“, посочи още министърът по време на първия панел „Отворено банкиране и незабавни плащания“ на конференцията за сигурни и достъпни дигитални плащания DIGI PAY 2023, която се проведе в София днес.

Според Василев, този актив не е използван достатъчно за иновации, не е използвана свързаността на „БОРИКА“ с останалия свят, която предоставя възможност да могат да се предложат нови финтех решения.

Част от процеса на дигитализация е електронизацията на ваучерите за храна, която ще бъде 100 % от 1 юли 2024 г.

От октомври плащанията към НАП ще се извършват по нови банкови сметки в БНБПри плащанията през виртуалния и физическите ПОС терминали на приходната агенция няма промени

В някои държави това е отнело десетина години, при нас в разговор с „БОРИКА“, операторите на ваучерите за храна, MASTERCARD, VISA и големите търговци видяхме, че може да тръгне пилотно за 6 месеца и за 12 месеца да се реализира, съобщи още финансовият министър.

Според него отвореното банкиране е също такъв процес, който може да навлезе в страната, така че да има много по-бързо и директно разплащане, свързано със счетоводните услуги и софтуерно обезпечено, и да направим бърз преход, който да ни позволи да предлагаме много по-модерни платежни услуги на пазара.