Подкрепен от държавата дигитален паунд вероятно ще бъде пуснат на пазара през това десетилетие. Това съобщиха от Министерството на финансите и Bank of England, предаде ВВС.

С този ход двете британски институции гарантират пред обществото, че ще му осигурят достъп до сигурни и лесни за използване пари в дигиталната ера.

Финансовият министър Джереми Хънт каза, че цифровата валута на централната банка (CBDC) може да бъде нов „доверен и достъпен“ начин за плащане, но няма да влезе в обращение до 2025 г. „Първо ще проучим възможностите, за да сме сигурни, че ще защитим финансовата стабилност“, подчерта Канцлерът на хазната.

Министерството на финансите и Bank of England започват официалните консултации за CBDC от днес.

Криптовалутите не са подкрепени от централна банка и стойността им може да се покачва и намалява бързо. Но въпреки че ще използва технология, подобна на криптовалутите, като биткойн и етериум, цифровият паунд, емитиран от Bank of England, би бил по-малко нестабилен. Десет дигитални паунда винаги ще струват същото като 10 паунда в брой, обясни Министерство на финансите.

Необходимост от цифрова лира сега няма. Това е решение на проблем, който все още не съществува, коментира ВВС. Британците използват своите дебитни карти, смарт телефони и дори часовници за разплащания.

Binance е обработила $346 млн. за разследваната криптоборса BitzlatoНай-голямата криптоборса в света се оказва един от трите най-големи контрагенти на Bitzlato от гледна точка на получените биткойни

Дигиталният паунд е по-скоро поглед към бъдещето, което сега изглежда като парична научна фантастика. Става въпрос за информация за това колко, къде и за какво харчи населението, а компаниите, които контролират тези данни притежават безценен актив.

Нерегулираните цифрови валути биха могли да стимулират тези компании да фрагментират системата на паунда. Това би направило контролирането на икономиката по-трудно, тъй като 1 паунд може да се окаже, че не струва 1 паунд другаде.

Нито Bank of England, нито правителството биха имали достъп до данните за транзакциите с дигитален паунд. Но потребителите могат да избират доставчици, които не са само банки, които да държат парите си в цифрови портфейли с различна степен на поверителност. Някои от тях може да нямат нищо против доставчикът им да има достъп до всичките им транзакции, ако са получили изгодна отстъпка, например.

Вероятно ще има първоначални ограничения за това каква част от валутата може да притежава всяко лице или бизнес. Управителят на Bank of England Андрю Бейли посочи, че дигиталната лира ще предостави нов начин за извършване на плащания, „ще помогне на бизнеса, ще поддържа доверието в парите и ще защити по-добре финансовата стабилност“.